Медичний канабіс: кому він потрібний та що пропонують нардепи

1288 0

Ми у соцмережах:

Для вирощування медичних конопель, відповідно до законопроєкту, потрібно буде отримати ліцензію та дотримуватися жорстких вимог контролю щодо кількості вирощеного та його обігу

Група народних депутатів, серед яких і рівнянка Соломія Бобровська, внесли до Верховної Ради законопроєкт, який значно спрощує механізм вирощування промислових конопель в Україні, а також виготовлення ліків з наркотичного канабісу, який потрібен для тяжкохворих пацієнтів і який в Україні, на відміну від більшості європейських країн, заборонений.

Що таке медичний канабіс і чому він заборонений?

Канабіс — це латинська назва конопель, які в Україні вирощували століттями і вирощують досі: як технічні, в яких мізерний або й відсутній вміст наркотичної складової, так і незаконно наркотичні. Канабіс та коноплі ще називають мексиканським словом «марихуана», проте зазвичай його вживають на позначення саме наркотичних конопель. Ви могли також чути слово «хемп». З англійської воно перекладається теж як «коноплі», проте у Штатах хемпом називають промислові види конопель, де вміст наркотичної складової менше 0,3%.

Цінність конопель, якщо говорити про їхнє використання у медицині, а не у промисловості, у канабіноїдах — сполуках, які містяться у рослині конопель. Їх понад сотня, проте точну кількість досі встановлюють, і одностайної думки про це немає. Більшість канабіноїдів досі добре не досліджена. Найбільш відомими на сьогодні є тетрагідроканабінол, скорочено ТГК або ж THC латинськими літерами, та канабідіол — КБД та CBD відповідно. Саме ці два канабіноїди найчастіше згадуються, коли йдеться про медичний канабіс.

Тетрагідроканабінол — наркотична складова конопель. Саме через неї коноплі віднесли у XX столітті до небезпечних наркотичних речовин. ТГК дає те, що люди шукають у наркотиках: відчуття піднесення, релаксації. Проте може приносити і небажані ефекти: погіршення пам’яті, тривожність та параною. Чим вища доза ТГК, тим сильнішими можуть бути небажані ефекти.

Канабідіол — ненаркотичний канабіноїд, який поки що найбільше розрекламований і який найчастіше використовують під час виробництва олій, наприклад, для хворих на епілепсію.

Коли ви чуєте фразу «легалізація медичного канабісу» (чи марихуани), то йдеться не про певний сорт. Будь-яку рослину роду конопель, яка має потрібні канабіноїди, можна назвати медичним канабісом. У першу чергу, під легалізацією медичного канабісу мають на увазі дозвіл на використання у медичній практиці препаратів з канабісом. Уже опісля — дозвіл на вирощування конопель для медичних цілей в Україні та виробництво з них лікарських засобів.

Медичний канабіс — це не лише коноплі, в яких низький вміст наркотичної сполуки ТГК, а й ті, де відсоток тетрагідроканабінолу високий. Адже застосування різних канабіноїдів та їхній вплив на людський організм відрізняються і продовжують вивчатися науковцями різних країн. Наприклад, КБД нині використовують для лікування епілепсії, а також вивчають його можливості під час лікування психозів, тривожних розладів та навіть COVID. Тетрагідроканабінол (зокрема, і його синтетичні відповідники дронабінол та набілон) застосовують для лікування анорексії у хворих на СНІД, для зняття блювоти на нудоти під час хіміотерапії та променевої терапії. А суміш КБД та ТГК — для лікування розсіяного склерозу. Окрім того, канабіс використовують і для зняття болю у тяжкохворих пацієнтів.

Загалом препарати з різними канабіноїдами дозволені у 60 країнах світу, зокрема, і в сусідній Польщі. Ціни на них високі. Кілька європейських країн дозволили лікарям виписувати пацієнтам рецепти не лише на олії чи пігулки з канабісом, а й на суцвіття конопель — для куріння. Вміст ТГК у таких суцвіттях, які виготовляє німецька компанія «Бедрокан», сягає 22%.

Це при цьому, що ще до грудня канабіс був у списку найнебезпечніших наркотичних речовин. До особливо небезпечних коноплі зарахували у 1961 році. Організація Об’єднаних Націй канабіс та смолу з канабісу тоді розмістила у списку №4 Єдиної конвенції про наркотичні засоби — поряд з, наприклад, героїном. У цей список увійшли наркотичні речовини, терапевтичний ефект від яких у середині минулого століття вважали меншим, аніж шкоду через зловживання ними.

Позаторік Всесвітня організація охорони здоров’я звернулася до ООН з проханням змінити статус канабісу. Після року обговорення, 2 грудня 2020 року, Комісія ООН з наркотичних засобів виключила канабіс зі списку найнебезпечніших. Проголосували за це рішення 27 країн-членів комісії, 25 були проти і лише одна Україна утрималася. Проте канабіс, екстракти, смоли та настоянки з нього і надалі залишаються у списку наркотичних речовин, під міжнародним контролем та всіма відповідними обмеженнями в обігу та використанні.

В Україні статус конопель регулюється, зокрема, постановою Кабінету Міністрів за 2000 рік «Про затвердження переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів». Канабіс, смоли, екстракти і настоянки з канабісу поки продовжують залишатися у таблиці №1 постанови — особливо небезпечних наркотичних засобів, обіг яких в Україні заборонено. Дозволено вирощувати лише технічні сорти конопель з вмістом тетрагідроканабінолу менше 0,08%. До прикладу, в країнах ЄС допустимий відсоток ТГК для технічних сортів — 0,2%, у США — 0,3%, у Нідерландах — 1%.

Проте навіть з таких ненаркотичних рослин витягувати непсихотропні канабіноїди в Україні заборонено. Коноплі можна використовувати тільки для промислових цілей: виробництва волокна, будівельних блоків, шроту і т.п. Також дозволено використовування насіння рослини у харчовій галузі. Саме тому у магазинах можна спокійно купити олію з конопель для салату, солодкі батончики з конопель чи навіть конопляне молоко.

У згаданій постанові Кабміну є ще одна таблиця — №2, в якій перераховано наркотичні засоби, обіг яких обмежено. Тобто ті, які дозволено використовувати для медичних цілей. Серед них — метадон, кокаїн і морфін. Лікарські засоби з цими наркотиками можна отримати за рецептом лікаря. Їх продають у спеціалізованих аптеках та виробляють, у тому числі, в Україні. Хоча, за дослідженнями вчених, вплив на організм та життя людини кокаїну значно негативніший, аніж конопель. Більш негативні наслідки, якщо говорити про розвиток залежності, витрачання коштів на купівлю речовин та вплив на соціальне життя, мають навіть доступні для будь-кого тютюн та алкоголь.

Натомість канабіс в Україні не лише заборонений для використання у ліках. Його досі не можуть вивчати науковці. Бо хоч закон це дозволяє, уряд не розробив порядок використання канабісу у наукових та навчальних цілях. Такий порядок є лише для дресирування службових собак прикордонників.

Хворі, які потребують ліків з канабісу, зокрема люди, які мають рак та проходять хіміотерапію чи променеву терапію, які хворіють на епілепсію чи розсіяний склероз, мають хронічні болі, купують препарати за кордоном та незаконно ввозять їх в Україну. Або ж користуються чорним та розвиненим ринком вуличної марихуани та сірим ринком медичної. В Україні працюють десятки сайтів, які пропонують олії з канабіноїдами, якість і склад яких ніхто не перевіряє та не контролює. Вирощування наркотичної марихуани також розповсюджене; купити для тих, хто шукає релаксації, канабіс не складно.

Що пропонують народні депутати

Зареєстрований проєкт закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання обігу конопель у медичних цілях, науково-технічній діяльності та промисловості» має чимало пунктів, які не лише дозволять лікарям офіційно виписувати пацієнтам препарати з канабісом, науковцям досліджувати його властивості та вирощувати в Україні для медичних цілей наркотичні коноплі, а й спростять вирощування технічних сортів.

Перш за все, законопроєкт пропонує чітко визначити, що медичні коноплі — це сорти, де вміст наркотичної сполуки, тетрагідроканабінолу, більше 1%. Де вміст менше 1% — це промислові коноплі (а нагадаємо, нині для промисловості можна вирощувати лише сорти, де ТГК менше 0,08%). Законотворці пропонують товари з промислових конопель виключити зі списку наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів. Тобто виробництво, наприклад, олій з ненаркотичними канабіноїдами в Україні стане не лише дозволеним, а й простим та, порівняно, значно дешевшим. Окрім того, їх можна буде легко імпортувати до країни.

Для вирощування медичних конопель, відповідно до законопроєкту, потрібно буде отримати ліцензію та дотримуватися жорстких вимог контролю щодо кількості вирощеного та його обігу. Ліцензію доведеться брати на кожну тисячу рослин конопель. Вирощувати та переробляти їх, на відміну від промислових сортів, які ростуть у відкритому полі, дозволять лише у приміщеннях з охороною, дозвіл на використання приміщень після перевірки надаватиме Національна поліція безплатно. Коноплі з високим вмістом ТКГ дозволять використовувати лише для медичних та наукових цілей. Засівати можна буде лише насіння, дозволене законодавством.

Законотворці пропонують продукти і з лікарських, і з промислових конопель контролювати за допомогою маркування кожної партії та одиниці фасованої продукції унікальним кодом, ведення публічного електронного реєстру обліку переміщення наркотичних засобів, психотропних речовин, лікарських і промислових конопель, продуктів їхньої переробки чи вироблених (виготовлених) із них препаратів на всіх етапах обігу. Також виробники повинні будуть вирощувати лише кондиційне насіння чи садивний матеріал, які відповідають українському законодавству, повинні будуть перевіряти вирощене на вміст ТГК та звітувати, а також надавати доступ поліції до своїх площ. Вирощувати промислові коноплі у відкритому ґрунті заборонять у межах населеного пункту та менш як за півкілометра від населених пунктів, доріг державного значення і залізничних колій. А також менш як за три кілометри від кордону, міст державного та обласного значення.

Проєкт пропонує не встановлювати квоти на експорт лікарських конопель та їхніх продуктів, а також промислових конопель з України. Для виробництва ліків з медичних конопель та їхнього дослідження потрібно буде отримати ліцензію. Для роботи з промисловими коноплями такої ліцензії не вимагатимуть.

Законопроєкт дозволить пацієнтам, маючи рецепт лікаря, зберігати, ввозити чи вивозити з України ліки з канабісом та сам канабіс, але в обсягах, що не перевищують призначені лікарем. Купити медичний канабіс та ліки з ним (тобто де ТГК більше 1%) можна буде лише за рецептом лікаря в аптеках.

Фактично, якщо вимоги до вирощування, виробництва та продажу медичних конопель і препаратів із них будуть дотримані та контрольовані, потрапити на чорний ринок вуличної марихуани препарати та вирощені рослини не повинні були б. Тим паче, що дилери пропонують на чорному ринку сорти з дуже високим вмістом психоактивного ТГК за доступними цінами, з якими конкурувати офіційно вирощені коноплі не зможуть. Окрім того, держава за допомогою закону отримає змогу заробляти на канабісі кошти для бюджету, контролювати процес вирощування, виробництва та продажу медичних конопель, чого не робить зараз. Щодо чорного ринку марихуани, то він, поки поліція не розпочне насправді боротися з ним, не зникне та не поменшає, незалежно від того, проголосує парламент та законопроєкт про медичні коноплі чи ні.

Олеся АНТОНЕНКО.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також