Медики обласної, які підхопили коронавірус на роботі, скаржаться на тиск з боку керівництва (ВІДЕО)

3509 0

Ми у соцмережах:

Медики обласної, які підхопили коронавірус на роботі, скаржаться на тиск з боку керівництва (ВІДЕО)

Медичні працівники Рівненської обласної лікарні прагнуть, щоб їм виплатити лікарняні кошти і визнали, що вони захворіли на коронавірус на роботі. А, отже, це профзахворювання. Проте їхнє керівництво, за їхніми словами, змушує їх писати заяви, що вони інфікувалися в побуті.

 Про це йдеться в сюжеті ТСН

Колишня молодша медсестра Любов Бондарчук нині на пенсії, але донедавна ще працювала. Весною захворіла на коронавірус. Каже, підхопила недугу на роботі. І вже пів року бореться за лікарняний. Хоче виплат як за професійне захворювання.

"Пропрацювала 26 років в обласній лікарні в реанімаційному відділенні, то віддячили мені тим, що я тепер не можу лікарняний отримати", - каже вона.

Ще одна медпрацівниця не показує обличчя, бо боїться тиску керівництва лікарні. Каже, що підхопила коронавірус на роботі і її життя рятували у реанімації. Її теж, стверджує, змушують писати заяву, що захворіла у побуті.

Керівник Рівненської обласної лікарні Віктор Ткач запевняє, що до такого ніхто не змушує. Лише можуть підказати, що лікарняний можливо отримати швидше, якщо є така заява. А на розмір виплат це ніяк не впливає.

"Чи це професійне захворювання, чи це непрофесійне захворювання – кошти по лікарняному виплачуються одинакові", - каже Віктор Ткач.

"Можливо, в майбутньому така ситуація виникне, що хворий захворіє на якесь захворювання, яке пов'яжуть з тим, що він колись переніс COVID-19. От тоді він може претендувати тільки на ці виплати", - додає керівник Рівненської обласної лікарні.

Від початку пандемії, за даними управління Держпраці, лише в обласній лікарні підхопили коронавірус 190 медпрацівників. Та чи професійне це захворювання, чи інфікувалися деінде – по кожному випадку проводиться розслідування. В обласній лікарні дійсно наразі не завершене жодне. В Держпраці нарікають на не зовсім ефективну роботу спецкомісії. Стверджують, намагались спонукати.

Взагалі на розслідування дається 5 днів. Та у всіх медзакладах клопочуть про продовження термінів і це дозволено, бо так швидко неможливо з'ясувати джерело зараження. Та тоді часові рамки "розмиваються".

Інженерка з охорони праці Рівненської обласної лікарні Наталя Мельничук показала справи медиків, які підхопили коронавірус. Запевняє, що розслідування не затягують, а долають бюрократію визначення, що захворювання професійне. Керівник пояснює схему:

-          отримують екстрене повідомлення від сімейного лікаря до роботодавця і лабораторного центру;

-          на роботі створюють комісію;

-          потому пишуть клопотання до Держпраці на продовження термінів внутрішнього розслідування;

-          чекають на дозвіл;

-          отримавши дозвіл пишуть новий наказ. Це вже триває близько місяця;

 = беруть пояснення у медпрацівника: де міг захворіти, з ким контактував, огляд місця, пояснення контактних осіб;

-          матеріали внутрішнього розслідування і паралельного епідеміологів потрапляють до кабінету єдиного на всю область профпатолога, який усе це аналізує. 

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також