Медкисень РАЕС зареєстровано як лікарський засіб

710 0

Ми у соцмережах:

Медкисень РАЕС зареєстровано як лікарський засіб

Наказом Міністерства охорони здоров’я України кисень медичний газоподібний, що виробляється відокремленим підрозділом Рівненська АЕС ДП НАЕК «Енергоатом», зареєстровано як лікарський засіб та внесено до державного реєстру лікарських засобів України.

Таким чином Рівненська АЕС стала першою електростанцією, яка спільно з медиками допоможе стабілізувати ситуацію з Сovid-19 у місті-супутнику.

З листопада минулого року хімічним цехом, цехом забезпечуючих систем, відділом ліцензування, службою забезпечення якості та службою охорони праці Рівненської АЕС зроблена колосальна робота щодо можливості продукування кисню медичного газоподібного для потреб медиків в частині боротьби з коронавірусною хворобою. У березні поточного року РАЕС отримала ліцензію на провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів – медичного газу (кисень медичний газоподібний) згідно з рішенням Держлікслужби. Ще раніше на РАЕС доукомплектовано й атестовано лабораторію з контролю якості та безпеки лікарських засобів. Забезпечення високої якості має визначальну роль у виробництві медичного кисню через їхні особливі характеристики, тому всі етапи його обігу підлягають державному нагляду з боку уповноважених органів. Генеральним директором електростанції призначені уповноважені особи, відповідальні за функціонування фармацевтичної системи якості під час виробництва лікарських засобів та надання дозволу на відпуск лікарських засобів. Реєстрація медичного кисню як лікарського засобу для Рівненської АЕС стала завершальним етапом для початку відправлення перших партій медкисню в комунальне некомерційне підприємство Вараської міської ради «Вараська багатопрофільна лікарня».

За словами уповноваженої особи із виробництва кисню медичного газоподібного хімічного цеху РАЕС Надії Скоклюк, отриманню реєстраційного посвідчення на медичний кисень передувала кропітка робота із документацією: «Розроблено і внесено зміни більше як в сто документів. Сім підрозділів електростанції задіяні у створенні ліцензійних умов та забезпеченні високої якості виробництва кисню медичного газоподібного. Фактично на РАЕС створено підпроцес нового виробництва. Разом із реєстраційним досьє було подано і проєкт методики контролю якості кисню медичного, який затверджений Міністерством охорони здоров’я. Згідно з цим документом безпосередньо на електростанції перевіряється якість кисню та відповідність нормам, що встановлені для цього лікарського засобу. Кисень медичний газоподібний, що продукуватиме РАЕС, відповідатиме основним показникам кисню медичного, зокрема об’ємна частка кисню становить не менше 99,5%, що буде підтверджуватись аналізами в атестованій лабораторії хімічного цеху РАЕС і відповідними сертифікати.

Також Рівненською АЕС закуплено сто балонів для кисню медичного. Балони мають блакитний колір і напис “кисень медичний газоподібний” відповідно до нормативних документів. Згідно з попередніми домовленостями Вараська лікарня має надати для наповнення ще свої 64 балони.

Відтак, відбуватиметься кругообіг усіх 164-х балонів: одна третина заправлятиметься, друга третина перевірятиметься лабораторією хімцеху на якість та третя третина буде передана на потреби лікарні. Кожна партія медичного кисню й кожен балон медичного кисню будуть супроводжуватися документами про якість. Після постачання балонів із киснем медичним до лікарні спеціалісти відділу охорони здоров’я РАЕС будуть вести фармаконагляд – моніторинг відсутності побічних реакцій у пацієнтів.

Як зазначив заступник головного інженера з загальностанційних об’єктів Рівненської АЕС Федір Кислицин, пріоритетною діяльністю дільниці азотно-кисневої станції РАЕС є виробництво азоту та технічного кисню для потреб атомної електростанції, тому наразі вільні потужності установок з виробництва кисню медичного можливо залучити тільки для потреб Вараської лікарні. «З огляду на складну епідеміологічну ситуацію, готові виробляти медичний кисень для потреб нашої лікарні цілодобово. На період дії карантину, встановленого рішенням Кабінету Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, кисень медичний для закладів охорони здоров’я відпускатимемо зі знижкою 99%», – підсумував Федір Кислицин.
Веб-сайт РАЕС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також