Медичні інформаційні системи на пострадянському просторі

475 0

Ми у соцмережах:

Медичні інформаційні системи на пострадянському просторі

Медична інформаційна система (МІС) являє собою систему автоматизації документообігу в медичних установах, яка об'єднує систему підтримки прийняття лікарських рішень, електронні медичні карти пацієнтів, дані медичних досліджень в цифровій формі, дані моніторингу стану пацієнта, засоби спілкування між співробітниками, а також фінансову та адміністративну інформацію.

Серед переваг МІС зазвичай виділяють присутність:

• статистики роботи медзакладу;

• системи роботи з розкладами фахівців;

• бухгалтерії та можливости друку необхідних документів;

• нагадувань про запис на прийом;

• повних історій хвороби;

• планів лікування;

• прейскурантів на послуги.

Серед пострадянських країн російський ринок медичних інформаційних систем очевидно найбільший і найрозвиненіший. Середня тривалість присутності на ринку розробників МІС тут становить 12 років (розкид від 3 до 22 років). Варто відзначити зниження числа регіональних розробників. Істотна частина компаній, які займаються МІС, розташована в Москві й Санкт-Петербурзі (63%).

З 2019 року, обсяг фінансування розвитку інформаційних технологій в медицині там був істотно збільшений. Головною статтею витрат у 2020-2024 роках стане розробка, розвиток і впровадження різних МІС для регіональної охорони здоров'я. На цей напрямок в цілому буде витрачено близько 85% від усього фінансування, виділеного на федеральну програму створення єдиного цифрового контуру у сфері охорони здоров'я. Зокрема, на розвиток і впровадження регіональних медичних інформаційних систем у 2019 році було виділено 11,1 млрд рублів. Інвестиції у 2020 році складуть 31,9 млрд, а у 2021-му – 12,1 млрд рублів.

Технологія

Розподіл МІС за програмними платформами виглядає наступним чином. Провідною системою управління базами даних (СУБД) для МІС на сьогодні є Мiсгоsоft. Другим за популярністю рішенням є платформа Огасlе. Замикають трійку лідерів рішення на базі вільного програмного забезпечення (ВПЗ) (MySQL, FireBird, Postgress SQL).

Якщо проаналізувати показники впроваджень МІС (кількість проєктів і автоматизованих користувачів), то показники розподіляються трохи інакше. За кількістю інсталяцій лідером є Мiсгоsоft (44%), на другому місці – Огасlе (26%), на третьому – вбудовувані СУБД (17%). Своєю чергою за кількістю автоматизованих користувачів лідером є Огасlе (41%), на другому місці – Мiсгоsоft (29,2%), а на третьому – DGP (15,2%).

Переважна частина МІС вимагає використання операційних систем Мiсгоsоft Windows. В цілому з урахуванням кількості МІС, що працюють тільки під управлінням Мiсгоsоft, а також беручи до уваги частку систем, яки вимагають ОС цієї корпорації, можна зробити висновок про те, що Мiсгоsоft контролює понад 60% ринку МІС. Цей показник знижується, але вкрай повільно, в основному – за рахунок нових молодих розробників. Другим найважливішим гравцем на ринку МІС поза сумнівами є Огасlе.

Приклади платформ

ЕМСІmed

ЕМСІmed і ЕМСІmed+ називають передовою МІС для медичних установ, приватних клінік і лабораторій. Екосистема включає основні (реєстратура, управління персоналом, поліклініка, стаціонар, лабораторія, управління, партнерство) і додаткові (облік послуг, управління запасами, архів та інші) модулі, конфігурація яких підбирається індивідуально для кожного окремого медичного закладу. Система підтримує інтеграцію з іншими продуктами і має розвинену систему захисту. Вона підключена до системи національної медицинської системи eHealth і рекомендована до використання МОЗ України.

Medods

Medods являє собою російську платформу для організації роботи приватних медичних центрів і мереж клінік. Екосистема має зручний, інтуїтивно зрозумілий інтерфейс і дозволяє записувати пацієнтів на прийом, вести їх електронні карти, робити онлайн-запис, формувати договори і документи, виставляти рахунки, а також планувати маркетингові активності. Водночас Medods не підтримує багатофакторну авторизацію, резервне копіювання, а також має ряд обмежень в плані інтеграції та зберігання даних.

MedElement

Медична інформаційна система MedElement розроблена в Казахстані. Її творці позиціонують її як поєднання хмарних сервісів і потужної довідкової системи для лікарів, студентів-медиків і всіх, кому важлива турбота про здоров'я. Система призначена для автоматизації роботи клінік, стоматологій, аптек і приватних медичних практик.

Крім підтримки основних модулів міс являє собою глобальну пошукову систему, що включає довідники захворювань, медичних термінів, лабораторних показників і лікарських засобів. Серед недоліків MedElement користувачі відзначають не найзручніший інтерфейс і прагнення «осягнути все і відразу».

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також