Меморандум - фуфло про тепло: що треба знати рівнянам

2718 0

Ми у соцмережах:

Меморандум - фуфло про тепло: що треба знати рівнянам

"Обіцяти – не значить одружитися" – це теза, якою вже тривалий час керуються політики в нашій країні. І навіть коли всі умови, здавалося б, задокументовано – це теж не означає, що те, що так гарно звучить на папері стане реальністю.

Так і цього разу, коли «зелена» команда вирішила підписати з міськими головами Меморандум "Про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання тепла та гарячої води у прийдешньому опалювальному сезоні (2021-2022 рр)". На папері все не так і погано. Звичайно тільки для центральної влади, яка захотіла бути «білою та пухнастою». Але точно не для простих людей та місцевих бюджетів. Адже саме на плечі місцевого самоврядування вирішили «повісити» вантаж зростаючих тарифів, сказавши, що "справа рук потопельників у їх же руках".

Після підписання Меморандуму, намісники президента на місцях почали хизуватися тим, що їх уряд не підніматиме ціну на постачання тепла та гарячої води. Якщо таке буде, то тільки через політику «месних», а не тих, хто в столиці.

А голова Рівненської ОДА в своїй «пропаганді» меморандуму пішов ще вище і вирішив зауважити, що виконком не мав права піднімати тарифів. А ще, що якби мер Рівного Третяк підписав Меморандум, то обласний центр міг би отримати компенсацію від держави.

Але чи дійсно так, чи слова, як голови ОДА, так і вся «зелена політика Меморандуму - фуфло про тепло» має щось спільне з правдою – давайте розбиратися. А на підтвердження того, що всі тези, які ми цитуємо в статті щодо меморандуму не взяті зі стелі - повний текст меморандуму за посиланням: https://auc.org.ua/sites/default/files/memorandum.pdf

Міф №1. Міський голова не підписав Меморандум "Про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання тепла та гарячої води у прийдешньому опалювальному сезоні (2021-2022 рр)", який запропонував президент Зеленський - через це в Рівному немає тепла. А ще через те, що мер в цей час був у США місто не отримає навіть мінімальної компенсації з бюджету.

По-перше: сам різновид такого документа як "меморандум" ні до чого не зобов'язує, це не договір і не контракт. Сторони, які підписали Меморандум не мають жодних юридичних зобов'язань. Це радше письмові побажання один до одного, протокол про наміри. Тобто, уряд спокійно може не дотримуватися Меморандуму, в тексті документа прямо про це написано: "Цей Меморандум не породжує додаткових зобов’язань для будь-якої із Сторін". Запитаймо себе, як уряд виконував свій Меморандум, що був підписаний раніше - в лютому 2021 року наприкінці опалювального сезону? Для чого підписувати пустопорожні папірці? Це чистої води політичний піар президента та уряду. Чому президент, його офіс, уряд і ОДА так активно наполягають на підписанні цього паперу? Тому що слуги народу і не збираються виконувати свою частину, написану в меморандумі, але обов'язково будуть наполягати аби громади свою частину виконали. Щоб виграти в карти із шулерами - не треба з ними взагалі сідати грати в карти. Ось в чому питання.

По-друге: на час підписання Меморандуму міський голова Рівного був за кордоном з плановим робочим візитом, тому ця претензія до міського голови про не підписаний Меморандум теж надумана і політично вмотивована. Звичайно, представники "Слуга народу" зацікавлені в тому, щоб переслідувати міського голову від конкуруючої партії "Європейська солідарність", без сумніву. Крім того, під час підписання Меморандуму у Києві був присутній профільний заступник. То ж говорити, що на цій зустрічі не було представників обласного центру – брехня.

По-третє: сам факт підписання Меморандуму не гарантує підтримку від держави, в тексті Меморандуму є умова кому ці гроші теоретично можуть дістатися - "Забезпечення Кабінетом Міністрів України державної підтримки бюджетів територіальних громад, зокрема за рахунок субвенції на допомогу громадам, у яких індекс податкоспроможності менше або дорівнює 0,9, що дозволить покрити не менше 80% дефіциту коштів місцевих бюджетів на підтримку підприємств теплопостачання, починаючи з четвертого кварталу 2021 року." В Рівному, на щастя, з економікою не все так погано - індекс податкоспроможності більше 1,0 - але це також значить, що згідно Меморандуму, на якісь державні гроші нічого сподіватися, їх не буде навіть теоретично. То для чого потрібен такий Меморандум для нашого міста, якщо від нього нам точно нічого не світить?

 

Чому ж тоді меморандум підписали інші міста - Львів, Житомир, Дніпро? Справа в тому, що зе-команді потрібно було знайти кілька великих міст, спокусити їх величезними аномальними інфраструктурними субвенціями і "великим будівництвом" - для того щоб ці міста потім всім ставити в приклад і примушувати до Меморандуму. Ці вищезгадані міста згодилися на таке підписання через політичну доцільність, адже кількість інфраструктури, яку зелені збираються збудувати (освоїти кошти) є значною, а ризики мінімальні. Цим містам невиконання цього Меморандуму зі сторони уряду щодо опалення ніяк негативно не впливає на теплопостачання, в них тариф більш-менш економічно обгрунтований і є власні генеруючі компанії. З політичної точки зору, таке невиконання обіцянок уряду навпаки - навіть і вигідно їм. Якщо уряд не виконає сподівань містян, то хто балабол буде видно. Зрозуміло, що переслідуючи інтереси своїх власних міст деякі мери не врахували того, як це відіб'ється на бідніших і менших містах. Всі розуміють розміри економіки Львова, Одеси, Дніпра у порівнянні з Рівним? Крім того, в Рівному генеруюча компанія є приватною, а не комунальною, це слід враховувати.

По-четверте, уряду вимагати від громад старих цін на тепло є несправедливим, адже старі тарифи були значно занижені через політичні мотиви правлячої партії. В самому тексті Меморандуму згадується наступне: "У минулому опалювальному сезоні близько 25 відсотків послуг у сфері теплопостачання надавали населенню за тарифами, що розраховувалися за ціною природного газу значно нижчою, ніж ціна, передбачена у довгостроковому договорі постачання природного газу, запропонованому підприємствам теплопостачання ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг». Іншими словами, минулий тариф на тепло було значно занижено штучно через заниження ціни на газ, в реальності ж він був значно дорожчий. В тому ж самому Меморандумі зазначено також: "В той же час, окрім вартості природного газу, в тарифах на теплопостачання не враховано зростання вартості таких складових, як розподіл природного газу, матеріальних ресурсів та заробітної плата" - тобто розрахунок застарілого тарифу взагалі робився без врахування цих витрат - тобто сам тариф вже був викривлений та штучно занижений, це визнає сам уряд. Хто заплатив різницю в ціні? Місцеві громади, тим самим значно обмежили себе в грошах. В минулому опалювальному сезоні ця компенсація стосувалася вже закінчення опалювального сезону, тому витрати громад були не такими критичними. Цього ж року весь тягар нового тарифу уряд намагається повісити на шию громадам ще навіть до його початку.

По-п'яте: в Меморандумі уряд хоч і обіцяє додати 4% податку з доходів фізичних осіб, за словами голови Рівненської ОДА, це становитиме близько 54 мільйонів гривень. Але це шоста частина того, скільки треба Рівному для компенсації різниці в тарифах. Навіть, якби й уряд дійсно виділив ці кошти, то діра в міському бюджеті становила б близько 246 мільйонів. Якщо до цього балансу навіть додати старання народного депутата, який завів додатково в місто 30 мільйонів гривень, то тягар опалення на шиї міста становитиме більше 200 мільйонів гривень. Хто, в здоровому розумі і при свідомості буде міняти своїх гарантованих 200 мільйонів на 54 просто обіцяних? Такий обмін - це шахрайство та маніпуляції від «зелених».

 

 

По-шосте: образно кажучи, у кожного дорослого рівнянина у місті Рівному є дві кишені, якими він може розпоряджатися - своя особиста і міський спільнокошт (міський бюджет). Нібито добрий уряд пропонує рівнянам, щоб вони не витрачали більше грошей на тепло з особистої кишені, а «витрясли» всі свої гроші зі спільнокошту. Іншими словами, уряд все одно планує пограбувати рівнян - питання тільки з якої кишені. Якщо грабувати з особистої кишені - рівняни можуть повстати проти влади Зеленського і його уряду. Якщо грабувати з кишені міського бюджету - то можна рівнян обманути, призначивши винним міське керівництво. Геніальний план. Є ще третя кишеня - державний бюджет - рівняни на цю кишеню мають мало впливу, хоч туди теж віддали частину своїх податків. Міська влада - голова, секретар, депутати - просять уряд, щоб за тепло потрохи платилося з трьох кишень: з особистої витрати будуть більші, із міського спільнокошту теж підуть більші видатки для покриття різниці в тарифах, але й держава теж має взяти участь у витратах. Але «зелений уряд», зелені депутати і голова обласної державної адміністрації проти, бо комусь не вистачить чи то на золотий унітаз, чи на "велике будівництво". Позиція свідомих рівнян проста: якщо ми складаємо власні гроші в три кишені, то і витрачати на тепло повинні також із трьох кишень.

По-сьоме: мова ультиматумів і шантажу не є достойним шляхом для державних діячів, біда в тому, що політиків у нас багато, а державних діячів мало. Слава Богу, в місті Рівному є державні діячі, які мають різні політичні погляди, часом діаметрально протилежні, але коли йдеться про інтерес жителів міста - вони можуть об'єднуватися. Рівняни також готові доєднатися до боротьби та вийти на акції протесту і допомогти безхребетним політикам стати державними діячами і пригадати присяги, які ті складали народові України.

Бо так, як швидко було обрано «зелену» владу в 2019-ому, так завдяки такій бездумній енергетичній політиці, ця влада може бути швидко знесена. Приклади такі у нас вже були - регіонали теж уже приходили "на віки". Але цього разу доведеться вже бігти не самому. А ще відкрите питання – аби було куди тікати тому, хто хоче «витрясти» усі кошти з людей та громад… Ремонтуйте аеропорт, пане губернаторе, він вам ще може пригодитися.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також