Меню Клопотенка: як рівненські школи змінюють харчування учнів та у чому є проблеми

894 0

Ми у соцмережах:

Меню Клопотенка: як рівненські школи змінюють харчування учнів та у чому є проблеми

Паста болоньєзе та курячі наґетси, менше солі та більше фруктів – це страви з меню оновлених нормативів харчування за збірником кулінарного експерта Євгена Клопотенка. На Рівненщині 60% шкіл уже перейшли на це харчування.

З 1 вересня їх мають ввести й в решті закладів загальної середньої освіти. Заступниця начальника обласного управління освіти Марина Пашковська Суспільному розповіла, що перехід передбачає оновлення обладнання харчоблоків, але з цим наразі є затримка.

Годувати учнів за рекомендаціями Євгена Клопотенка у рівненській спеціалізованій школі "Центр надії" почали з лютого 2019-го року. У 2018 році у закладі облаштували нову їдальню та харчоблок.

"Ми вирішили, що нам буде нескладно з нашим пароконвектоматом та іншим обладнанням дотримуватися цього рецептурного збірника. По примірному меню, яке у нас було до цього часу. У нас було передбачено щадне, дієтичне харчування для діток", – розповідає директорка спецшколи "Центр надії" Олена Шенкнехт.

Склавши меню за кулінарними рекомендаціями Євгена Клопотенка, у "Центрі надії" почали годувати майже ресторанні страви. Підприємиця Вікторія Оленюк, яка організовує харчування, каже, що від цього вартість не зросла. Наприклад, сьогодні вартість сніданку становить від 20 до 25 гривень. А от кількість солі та цукру зменшили вдвічі.

"Ми зменшили кількість солі, кількість цукру, жирів – нічого у нас не обсмажується. Збільшили кількість овочів і фруктів, у нас у вільному продажу є завжди фрукти: яблука, банани, мандарини. У нас є два-три види салатів, діти можуть підходити брати", – зазначає Вікторія Оленюк.

Буває й таке, що школярі пишуть в меню, що їм приготувати наступного дня.

"Тут дають такі надзвичайні страви, які я навіть вдома не їла. Я вперше дізналася, що існують такі гарніри, як арнаутка, кус-кус, булгур", – розповідає десятикласниця спецшколи "Центр надії" Мар'яна Свердлюк.

"Я просто неймовірний фанат борщу, тут він дуже солодкий, дуже смачний, також, дуже добрий пастуший пиріг. Гречка і курка дійсно можуть бути дуже смачними. А ще нас часто балують, наприклад, пастою болоньєзе або оладками щопонеділка – ми чекаємо понеділки більше ніж інші дні тижня", – ділиться враженнями десятикласник спецшколи "Центр надії" Тарас Тарасун.

Нині на Рівненщині 60% шкіл перейшли на оновленні нормативи харчування учнів.

"На жаль, не всі харчоблоки закладів освіти мають таке обладнання. Це обладнання високотехнологічне, для того, щоб готувати страви на пару. Власне, це є однією з перешкод, чому так швидко не всі заклади переходять на приготування страв за рецептами Євгена Клопотенка. Хоча, минулого року було значне оновлення харчоблоків у закладах освіти й в цьому році ця робота буде продовжена", – розповідає заступниця начальника обласного управління освіти Марина Пашковська.

Загалом у школах Рівненщини харчують 80% учнів, понад третина – діти пільгових категорій, яких харчують за гроші з державного бюджету.

Що відомо
У 2020 році Міністерство охорони здоров'я розробило проєкт постанови про зміну норм харчування дітей у закладах освіти та закладах відпочинку.
Майже третина учнів України та їхніх батьків категорично не задоволені якістю харчування у шкільних їдальнях. Причинами є поганий запах, брудний посуд, комахи та відверто несмачна їжа.
МОЗ створило рекомендації щодо забезпечення харчування в школах в умовах карантину. Вони передбачають не більше чотирьох школярів за столом у шкільній їдальні, дотримання дистанції та обов'язкова дезінфекція рук перед прийомом їжі. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також