Анемія
Недокрів’я виникає, коли ваш організм не здатен виробляти достатню кількість здорових еритроцитів, які переносять кисень по тілу. Існує кілька типів анемії, й відчуття постійного холоду є поширеним симптомом багатьох із них. Серед інших ознак зниження рівня гемоглобіну у крові — втома, блідість обличчя та прискорене серцебиття.
Гіпотиреоз
Щитоподібна залоза — парний орган у формі метелика, розташований біля основи шиї, — допомагає контролювати ваш метаболізм (хімічні реакції, які відбуваються у тілі й забезпечують його енергією). Якщо ця залоза не продукує достатньо гормонів або якщо ваш організм не може їх ефективно переробляти, може розвинутися гіпотиреоз. У такій ситуації, крім відчуття холоду, вас також турбуватимуть випадіння волосся, сухість шкіри, втома, нерегулярні або рясні менструації, закрепи та збільшення ваги.
Проблеми з кровоносними судинами
Якщо відчуваєте холод у верхніх і нижніх кінцівках, у вас може бути судинна патологія, за якої кровотік у цих частинах тіла є обмеженим. Це порушення згортання крові; артеріосклероз; хвороба Рейно (за якої дрібні артерії різко звужуються, що призводить до спазмів).
Крім мерзлякуватості, ви також зауважите інші ознаки проблем із судинами — побіління або посиніння пальців на руках і ногах, поколювання, пульсацію та оніміння кінцівок. Шкіра при цьому буде липкою й холодною на дотик.
Діабет
Одним зі симптомів є постійне відчуття холоду. Серед інших проявів: нудота та блювота; свербіж; втрата апетиту; задишка; сплутаність свідомості; набряки обличчя, рук або ніг.
Низький індекс маси тіла
Це означає, що у вас низький вміст жиру в організмі. Жир забезпечує ізоляцію нашому тілу, а м’язи виробляють тепло, допомагаючи зігрітися. При низькому індексі маси тіла жиру та м’язів недостатньо, що збільшить ймовірність того, що ви будете постійно мерзнути.
Дефіцит вітаміну В12
Вітамін В12 (кобаламін) допомагає організму виробляти еритроцити, відновлювати нерви й ДНК. А ще він виконує багато інших корисних функцій. Проблеми з регуляцією температури тіла можуть бути симптомом нестачі цього вітаміну. Отримати цей вітамін можна лише з продуктів тваринного походження, зокрема, риби, м’яса, печінки, яєць і молочних продуктів. Рослинна їжа його не містить.





