Мешканці вулиці у Квасилові зупинили трактор, який хотів розрити дорогу (ФОТО)

8511 0

Ми у соцмережах:

Мешканці вулиці у Квасилові зупинили трактор, який хотів розрити дорогу (ФОТО)

Вранці 10 листопада мешканців вулиці Давньої сполохала поява важкої техніки.

Виявилося, що її найняв місцевий ливарний завод для того, щоб побудувати підземну енергомережу.

Місцеві жителі уже мали конфлікт з ливарним заводом. Адже на початках своєї діяльності завод переправляв метал, а весь чадний дим через трубу випускав на вулицю, отруюючи мешканців. Прохання припинити незаконну діяльність тоді не допомогли, тому місцеві жителі силою зупиняли діяльність заводу. Після цього інциденту на заводі встановили нове обладнання.

Тепер ливарний завод хоче під’єднатися до мережі у 10 тисяч вольт і прокласти підземну енергомережу. Однак жодних дозвільних документів на таку діяльність 10 листопада їхні працівники не могли показати, проте планували перерити дорогу. Копати трактор мав почати у тому місці, де в людей проходять газові мережі та вода. Коли люди викликали поліцію, то працівники просто порозбігалися.

На фото місце, де мають рити дорогу

Телефонний дзвінок до селищного голови Квасилова Степана Горбатюка теж нічого не прояснив. Той не зміг розповісти, чи мають представники заводу дозволи нищити асфальт і виконувати роботи з будівництва підземної мережі.

На другий день, 11 листопада, Степан Горбатюк уже був з представниками заводу та газової служби на вулиці Давній. Вони перевіряли та шукали мережі, що йдуть до людських будинків, аби їх не пошкодити. Зі сторони сільської ради Горбатюк надав словесні гарантії, що усі документи завод має, а знищений асфальт на вулиці буде відновлений. Однак ніхто не зміг пояснити, чому вчора хотіли почати рити, а підземні комунікації почали шукати тільки сьогодні.

Виявилося, що ще 26 жовтня сільська рада видала ордер на такі роботи, а проект, який планує реалізувати завод, був виготовлений у 2015 році.

Новообраний депутат Рівненської районної ради від Квасилова Павло Дутко підтримав місцевих жителів та взяв документи на вивчення. Як він пізніше написав у Facebook, сільська рада видала уже неіснуючі документи, а дозволу почати будівельні роботи представники заводу не мають:

- При детальному розгляді усіх документів виявилися, що роботи ТОВ «Ливарно-механічний завод» мав виконувати, згідно з ордером, виданим селищною радою. От тільки подібні ордери в Україні скасували ще 8 років тому.

Люди не проти, щоб електричний кабель, напруга якого складає 10 тисяч вольт, прокладали, але хочуть, щоб усі роботи проводилися, згідно з чинним законодавством і відповідними вимогами. Адже зовсім поряд знаходяться газова труба, каналізація та інші комунікації, які можуть бути пошкоджені.

Тож, порадили представникам ТОВ «Ливарно-механічний завод» звернутися в Державну архітектурно-будівельну інспекцію для оформлення справжніх дозволів, а не тих нічого не вартих папірців, які виписала поки ще квасилівська влада.

Свій висновок і залишив рівненський експерт з містобудування Роман Тишкун:
 

- Видаючи цей ордер, вони (селищна рада – прим.ред.) мали на увазі дозвіл на порушення об'єкту благоустрою (вулицю – прм. ред).  Ці ордери мали юридичну силу до вступу в дію постанови «Про затвердження типового порядку видачі дозволів на порушення об’єктів благоустрою або відмови в їх видачі, переоформлення, видачі дублікатів, анулювання дозволів». Але навіть цей дозвіл не є дозволом на проведення будівельних робіт пов'язаних з будівництвом інженерних мереж/комунікацій.

Додамо, що після місцевих виборів Квасилів стане частиною ОТГ та приєднається до Рівного. Тоді новообраний міський голова обласного центру має признати старосту для Квасилова.

 

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також