Мічуда сидітиме в ізоляторі, поки суд не побачить розсекречені матеріали

2039 3

Ми у соцмережах:

Мічуда сидітиме в ізоляторі, поки суд не побачить розсекречені матеріали

Захисник відстороненого керівника ДАБІ Рівненщини Ігоря Мічуди, запідозреного у вимаганні та отриманні хабара у сумі 400 тисяч гривень від представника хмельницького ПП «Буд Кепітал Менеджмент», подав клопотання про звільнення його підзахисного з-під варти. За рішенням Рівненського міського суду Ігор Мічуда з 27 травня перебуває в Рівненському СІЗО до 27 липня без права внесення застави.

10 червня перед входом до будівлі Рівненського апеляційного суду  невелика група людей в будівельних помаранчевих жилетах та касках розгорнула плакати з написами «Мічуда хабарник». Інші при цьому гатили палицями по металевих бочках, привертаючи увагу перехожих. Такі ж плакати розгортали і перед тим, як міський суд мав розглянути клопотання про арешт Мічуди. Невдовзі ці люди поїхали, а в суді почали розглядати скаргу на ухвалу міського суду про доцільність тримання Мічуди під вартою.

Через півтори години розгляду суд оголосив перерву на невизначений термін – до того часу, поки військова прокуратура надасть розсекречені матеріали справи відносно Мічуди. Лише після цього суд прийме рішення, чи сидіти підозрюваному в СІЗО, чи такої необхідності немає.

Нагадаємо,  400 тисяч гривень, переказані трьома платежами на рахунок колись заснованого Ігорем Мічудою підприємства «Мека», за версією слідства, призначалися за нестворення ним штучних перешкод компанії БКМ у будівництві. Вона будує житловий комплекс на розі вулиць Костромської та Гагаріна у Рівному. Зі скаргою на начальника ДАБІ Рівненської області до правоохоронців звернувся заступник директора ПП «Буд Кепітал Менеджмент» Євген Паращишин.

Протягом кількох днів платежами по 100-200 тисяч на рахунок «Меки» було сплачено 400 тисяч. Останній – 17 травня. А 25-го в квартирі будинку на вул.Пушкіна, де в цей час Мічуда нібито гостював і дивився телевізор, увірвалися, як він сказав, люди в цивільному, провели обшук, і аж потім він побачив чоловіків у формі та з ознаками спецпідрозділу «КОРД». Після цього його звинуватили ще й в опорі працівникам правоохоронних органів, тому він тепер наполягає на перегляді в суді відео з обшуку і його затримання. Пістолет, який мав при собі Мічуда у момент затримання, у нього вилучили, він перебуває на експертизі. За зовнішніми ознаками він схожий на зброю для відстрілу гумовими кулями. Мічуда має такий пістолет і носить його давно, він на нього зареєстрований. Заявив на суді, що йому неодноразово погрожували, тому придбав для самозахисту. А також стверджує, що справа проти нього сфабрикована правоохоронцями.

На суді Мічуда заявив, що у призначенні платежу було вказано «оплата рахунку згідно з договором», що з цієї суми було сплачено податки, тому це не може бути хабар, бо з хабарів податки не платять. Щоправда, покупець товар так і не забрав.

Група прокурорів намагалася запевнити суд, що підозрюваного не можна відпускати з-під варти, бо може тиснути на свідків, знищити документи, перешкоджати слідству. Мічуда у відповідь – що його відсторонено, тому він не може ні знищувати документи, ні перешкоджати.

Він розповів, що ПП «Мека» створив у 2002 році, а у 2008 році продав права на нього. Його син Андрій Мічуда до кінця квітня 2019-го працював у цій фірмі комерційним директором, а потім звільнився, бо захотів працювати за кордоном. Директором ПП «Мека» є Ігор Соколенко, якого Мічуда добре знає. Після розлучення з дружиною Мічуда навіть мешкає на території цього підприємства, каже, що має окремий вхід.

Щодо «БКМ» каже, що ця компанія буцімто має погану репутацію, а на запитання судді, чому ж Ігор Мічуда не порадив власному синові чи директору ПП «Мека» Соколенку в такому разі не мати бізнесових відносин з ними, той відповів, що не втручається у справи сина і не дає порад Соколенку. Тим часом у січні цього року ПП «Мека» уклало угоду з ПП «БКМ» на постачання теплонагрівальних панелей вартістю 1,2 мільйона гривень.

І все ж троє прокурорів не змогли переконливо довести в суді, в чому криється небезпека від Ігоря Мічуди у разі його звільнення з-під варти. Як пояснив один з них, на день розгляду скарги в суді не можна було розголосити дані матеріалів слідства, з яких не знято гриф «таємно». Це має зробити слідчий суддя Львівського апеляційного суду, тоді рівненська прокуратура зможе надати їх на обгрунтування своєї позиції. Суд хоче переглянути ці матеріали, а також погодився переглянути відеозапис обшуку у квартирі на вул.Пушкіна, коли затримали Ігоря Мічуду, а також листи ПП «Мека» й «БКМ» та виписку з банку. Тоді й прийме рішення, чи сидіти підозрюваному ще, чи такої необхідності немає.

Світлана Федас.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також