Микола Несенюк: Чому Ізраїль говорить на івриті?

1364 0

Ми у соцмережах:

Микола Несенюк: Чому Ізраїль говорить на івриті?

Серед усіх педагогів нашої школи найкращою з усіх була для нас вчителька на прізвище Орлова. Діти любили її за те, що вона була з ними відвертою і щирою, водночас поважаючи кожного учня чи ученицю. Кожен із нас міг запросто прийти до неї додому, і вона всім була рада. Саме там я вперше в житті побачив книжки та журнали на ідіш. Мові, якою українські, польські, чеські та всі інші євреї століттями розмовляли поміж собою, якою було написано тисячі і тисячі книжок на всі можливі теми.

Книжки на ідіш розгорталися в інший бік і читалися не зліва направо, а навпаки. Лише тоді я дізнався, що моя улюблена вчителька – єврейка. Причому єврейка справжня, яка не забула рідну мову, хоча з нами спілкувалась російською.

Про що ми лише не говорили! Але були слова, які я запам’ятав на все життя. Вчителька зізналася, що не може чути німецьку мову, хоча німецька дуже схожа на її рідний ідіш. Це було не дивно – навряд чи був тоді хоч один єврей, який пережив другу світову війну і не зненавидів би назавжди усе німецьке. Бо німці знищували євреїв лише за те, що вони були євреями.

Тож коли після другої світової війни євреї заснували свою державу Ізраїль, мовою цієї держави став не ідіш, який був для них рідним, а іврит – стародавня і вже майже мертва на той час мова, яку вони відродили і яка тепер є мовою усього Ізраїлю.

Офіційно в Ізраїлі називають іншу причину вибору івриту замість ідішу. Але я завдяки своїй вчительці знаю правду – євреям, що втекли до Палестини від знищення німцями, було некомфортно говорити мовою, схожою на мову їхніх убивць. Саме тому ними був обраний іврит.

Ви, напевно, вже здогадалися, чому я згадав про це саме тепер. Згадав тому, що мені тепер боляче чути російську мову – мову тих, хто прийшов на нашу землю, аби вбивати українців за те, що вони українці.

Ми не євреї – у нас немає мертвої мови наших біблійних пращурів.

Зате ми маємо нашу рідну мову – найкращу у світі! Яка вже ніколи не буде схожа на російську.

Бо російська мова – про вбивство!

Микола НЕСЕНЮК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також