Микола Несенюк: Деркач і розслідувачі

2118 0

Ми у соцмережах:

Микола Несенюк: Деркач і розслідувачі

Щойно СБУ офіційно оголосила Андрія Деркача російським агентом як одразу повилазили натовпи розслідувачів, які почали наввипередки стверджувати, що знали і писали про це вже багато років, а значить СБУ працює погано і смішить світ своїми заявами. Це все не зовсім так.

Насамперед тому, що жодних розслідувачів у природі не існує. Розслідуваннями, які включають підглядання, підслуховування і таке інше, займаються ті, кому це і належить – співробітники КДБ та їхні добровільні помічники. А вже потім здобута інформація або тримається до певного часу в секреті, або продається за великі гроші зацікавленим особам, або публікується (зливається) через підставних осіб, які називають себе розслідувачами.

Хтось із них просто публікує отриману інформацію безплатно чи за гроші, а хтось зображає з себе серйозних шерлокхолмсів, кидаючи у телекамеру значущі погляди, суплячи брови та приймаючи не завжди природні пози. Чому ні? Люди повірять, що ти такий крутий діяч, ти станеш популярним після чого або станеш депутатом, або братимеш за наступні розслідування у сто разів дорожче. І нехай крізь оці погляди та пози майже відкрито світяться вуха КДБ, кому і коли це заважало?

Випадок із Андрієм Деркачем це все ще раз красномовно підтверджує. Навмисно не писав про це кілька днів. Чекав чи скаже хоч хто-небудь чи із СБУ чи з боку розслідувачів про одну суттєву деталь у справі «агента Деркача». Так і не дочекався. Тому можу нагадати їм усім, що батько «агента Деркача» на ім’я Леонід упродовж трьох років очолював… Службу безпеки України. Ту саму, яка тепер виявила що його син – агент Росії.

Я розумію, що більшість нинішніх есбеушників та розслідувачів люди молоді і можуть не пам’ятати подій 2001 року, коли Деркача-старшого публічно погнали з посади голови СБУ після «касетного скандалу». Я був на тому засіданні Верховної Ради особисто і добре це пам’ятаю. То невже ніхто не здогадався поцікавитись звідки взявся «агент Деркач»?

Гадаю, що це все зовсім не від очевидного невігластва нинішніх есбеушників та розслідувачів, хоча воно теж має місце. Просто їм усім сказали, що не треба згадувати про те, чий син Андрій Деркач. Ось і не побачили ми заголовків типу «Син голови СБУ виявився російським шпигуном!» Чому не побачили? Тому що це викликало би цілу низку запитань, які ані нинішньому СБУ, ані всепроникним розслідувачам ні до чого.

Наприклад про те, чому саме навчався Андрій Деркач на московських вищих курсах КДБ (тепер академія ФСБ), які закінчив 1993 року? І не він один. Ті ж самі курси тоді ж само тихенько закінчив мій шкільний товариш, про що я випадково довідався набагато пізніше… Тож виходить, що нинішня СБУ майже повністю складається із учнів випускників московської школи КДБ. І потенційних «агентів Деркачів» серед них кожен перший. За виключенням хіба що голови СБУ Івана Баканова, чий батько точно був не з КДБ. Хоча хто знає?

Микола НЕСЕНЮК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також