Микола Несенюк: Хевівейтери у мегафайті

332 0

Ми у соцмережах:

Микола Несенюк: Хевівейтери у мегафайті

Усі можливі непристойні слова ми з моїм другом Толіком Маковським вивчили в ще у шестирічному віці у старшій групі дитсадка №4. Але здивувати ними когось іще, окрім дівчат з нашої групи, нам не вдалося – пацани у дворі, яких у дитсадок з різних причин не влаштували, знали тих матюків не менше за нас тому всі ці слова ще тоді пішли у нас з Толіком до так званого «пасивного» словникового запасу, що складається зі слів, які знаєш, але не вживаєш, бо маєш, як казав класик, «розумную цьому альтернатіву». Тому ще з того ніжного віку я з іронією ставився до моїх однолітків, які «для солідності» прикрашали свою мову щойно десь почутими і не зовсім зрозумілими їм самим словами.

Нинішні спортивні коментатори та оглядачі знову повертають мене у те забуте вже золоте дитинство. Щойно чую оці всі «атака нижнім блоком» чи «білдап», як згадую туалет нашого дитячого садка, де ми обмінювалися між собою новими «дорослими» словами. Ну справді, який ти спеціаліст з того чи іншого виду спорту, коли говориш чи пишеш про нього простими, усім зрозумілими словами? «Етак і я смагу», як казав «Промокашка» у відомому моєму поколінню популярному кінофільмі. Тож аби виглядати «знавцем» слід вживати малозрозумілі, а ще краще, зовсім незрозумілі більшості слова і терміни.
 
Саме так сталося днями після того, як народ подивився бокс із арабських країв. Прагнучи вскочити на хвилю недовгої, як не мене, популярності публічного мордобиття численні «оглядачі», які раптом розмножились у нас зі швидкістю австралійських кроликів, почали вражати нас «знанням предмету». У підсумку боксерський поєдинок став не інакше як «мегафайтом», а спортсмени надважкої вагової категорії – «хевівейтерами».
 
Це нагадало мені історію наших продовольчих магазинів, які колись усі разом стали «супермаркетами». Потім з’явилися «мегамаркети», «ультрамаркети» і так далі. Це все, як показав час, було даремно – товар обирають не за назвою магазину, а за ціною та якістю. Тож як не називай ти бій боксерів, хоч «мегафайтом», хоч «суперфайтом», хоч «ультрафайтом», це буде одне й те ж саме. А може і ні – я ж у тому ж боксі нічого не тямлю. І прикидатися «знавцем» не маю жодної потреби. Хоча кілька «розкішних» слів міг би тим «знавцям» підказати. Я ці слова знаю з шести років і тепер ці слова, треба думати, вже не є непристойними – шістдесят років минуло!


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також