Микола Несенюк: Настав час запроваджувати євро

826 0

Ми у соцмережах:

Микола Несенюк: Настав час запроваджувати євро

Чи відомо вам якою є національна валюта Чорногорії? Незалежної європейської держави, яка з 2010 року є кандидатом до Європейського союзу, а з 2017-го – членом НАТО? Не згадали? Тому що згадати не могли – своєї валюти Чорногорія не має. У цій країні всі розрахунки проводяться в євро, хоча Чорногорія не входить ані до Євросоюзу, ані до «зони євро». І нічого, не скаржаться. Ані самі чорногорці, ані європейці, чия валюта там використовується.

Переконаний, що тепер, ставши кандидатом до ЄС, Україна цілком може вчинити так само – зробити євро своєю національною валютою. Уявляєте скільки проблем це одразу і безболісно вирішить!

Відмовившись від гривні та перейшовши на євро ми всі нарешті зможемо спати спокійно. Звісно, настільки, наскільки дозволить війна.

Уявіть собі що вас вже ніколи не цікавитиме «курс валют». Тому що ця валюта буде у вас у кишенях та гаманцях, на ваших рахунках у банках і так далі. Вам не треба буде бігати щораз до банку чи обмінного пункту аби терміново перевести гроші з валюти у гривню чи навпаки аби за щось розрахуватися, або просто відкласти гроші, гарантовано втративши при цьому! Лише уявіть собі скільки кожен із вас втратив грошей за останні тридцять років, постійно обмінюючи їх з однієї валюти на іншу!

Ви йшли на це свідомо тому що боялися. Боялися втратити гроші, які у будь-який момент могли знецінитися або взагалі перетворитися на ніщо, як колишні радянські рублі, заощаджені нашими батьками чи дідусями з бабусями. У той самий час маніпуляції із обміном валют завжди були джерелом прибутків значної частини підприємливих українців. Від базарних міняйл до експортерів зерна, вугілля чи сталі. Вони завжди були у виграші, а ми – завжди у програші. Коли ж у нас буде євро зникнуть тисячі і тисячі злочинних та напвзлочинних «схем», на яких тримається наша напівтіньова економіка.

Запитаєте де ті євро взяти? Бо наш нацбанк не має права емітувати європейську валюту. І це прекрасно – значить наша патологічно чесна та непідкупна влада вже не матиме змоги надрукувати додаткові гроші і знецінити наші заробітки та заощадження. А валюти цієї у нас скільки завгодно! За найскромнішими підрахунками українці тримають у себе в якості заощаджень таку кількість валюти, яка перевершує державний бюджет. Кажуть навіть, що у декілька разів.

Тепер же ця валюта вийде з-під наших матрасів і почне працювати! Можна буде вільно користуватися грішми так, як це робить німець, француз чи іспанець – відкривати рахунки у європейських та світових банках, брати дешеві кредити і так далі! В разі запровадження євро наша економіка автоматично стане щонайменше удвічі багатшою.

Звісно, вам скажуть, що це не так просто, що є купа причин, через які ми зобов’язані мати свою валюту аби постійно її позбавлятися, купуючи валюту справжню. Не вірте цьому, бо так казатимуть ті, хто якраз і заробляє на валютних махінаціях. Насправді у цьому немає нічого складного. Варто лише захотіти і більшість наших економічних проблем зникне після запровадження євро так само швидко і непомітно, як технічний огляд автомобілів у ДАІ, без якого ми живемо вже скільки років!

Коли сумніваєтесь, запитайте у чорногорців!

Микола НЕСЕНЮК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також