Микола Несенюк: Щітать камуністам!

655 0

Ми у соцмережах:

радянська карикатура

В одній із численних пропагандистських байок про «вєлікую атєчєствєнную вайну», які нам розповідали колись у школі, по радіо та по телевізору, йшлося про те, що червоноармійці перед тим як йти в атаку, де була велика ймовірність загинути, масово писали до парторгів короткі заяви такого змісту: «Нє вєрнусь – щітать камуністам!». Це мало вчити нас «савєцкаму патріатізму» і відданості «камуністіческім ідеалам».

Для молодих читачів зауважу, що вступити до комуністичної партії у ті часи було не просто. Слід було спочатку написати заяву і отримати щонайменше три письмові рекомендації від комуністів із п’ятирічним стажем перебування в партії. Потім на партійних зборах мали проголосувати за прийняття володаря рекомендацій кандидатом у члени партії. Після цього мав пройти як мінімум рік, і аж тоді кандидат мав знову писати заяву і збирати рекомендації. А вже потім його приймали на зборах у члени партії та видавали партквиток. Саме таку процедуру пройшли кілька моїх колег по дворічній військовій службі, які стали комуністами майже перед самим «дємбєлєм». Таким чином заява «щітать камуністам», подана бійцем перед боєм, була проханням прийняти його до партії «за прискореною процедурою».
 
В юності я був хлопчиком допитливим і тому запитав якось під час семінарського заняття в інституті нашого викладача «історії КПСС» чому згадані бійці забажали стати комуністами так пізно? Що заважало їм раніше подати заяву до партії і спокійно пройти усі належні процедури? Викладач відповів мені тоді, що червоноармійці не писали заяви до партії тому, що «не вважали себе достойними» такої честі, а штатний стукач нашої групи Вітя вірогідно написав «куди треба» ще один донос на «неблагонадійного» студента. Тепер я знову думаю, кому мені задати питання чому наш президент лише тепер написав заяву до НАТО, коли міг це зробити ще 2019 року, не кажучи вже про березень 2022-го? Що йому заважало?
 
Повертаючись до давніх часів комуністичної пропаганди з її байками «про війну», не можу не згадати анекдот тих самих часів, який був народною відповіддю на комуністичну брехню. Перед атакою червоноармієць Рабинович пише заяву: «Нє вєрнусь – щітать камуністам. Вєрнусь – нє щітать!»

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також