Микола Несенюк: Сила гарантії

480 0

Ми у соцмережах:

Микола Несенюк: Сила гарантії

Вперше я почув це слово іще школярем. Батьки саме вирішили купити у розстрочку (так це тоді називалося) новий чорно-білий телевізор з великим екраном. Кольорових телевізорів тоді ще у нас не було. В результаті за це диво вітчизняної радіолектроніки нам слід було платити у наступні два роки трохи більше десяти рублів на місяць. Це доручили мені тож я регулярно носив згадану суму до відділення ощадкаси що на проспекті Миру. Разом із документами про розстрочку у шухляді під дзеркалом лежав ще якийсь папірець. Батько пояснив, що це «гарантійний талон» - коли телевізор впродовж гарантійного строку зламається за цим талоном нам його безплатно відремонтують. Чекати довго не довелось. Одного вечора саме в момент трансляції хокейного матчу великий екран нашого телеприймача раптово згаснув.

Далі пішла звична для тих стародавніх вже часів історія. Викликати майстра з ремонту телевізорів додому за тим талоном було не можна. Точніше можна, але за чергою, яка могла тривати роками. Довелося везти телевізор на Московську. Там ми побачили стіни, до стелі заставлені несправними телевізорами. Вони були всюди – тож пробиратися слід було поміж тих телевізійних пірамід. Причому обережно – щоб бува не впав який на голову. Телевізор у нас взяли, давши навзамін квитанцію. Сказали прийти за два тижні. Коли цей час минув ми прийшли знову. Телевізор стояв на тому ж місці трохи запорошений у тих місцях де його не притискали такі самі зламані телеприймачі. Підозру що до нашого телевізора ніхто за два тижні не доторкався нам радісно підтвердили, пояснивши що захворів майстер. Ще за два тижні його ще не було, а за місяць згаданий умілець врешті одужав. Після чого сказав, що відремонтувати наш телевізор не можна, бо це нова модель і у них ще нема до неї деталей.
 
Допоміг сусід дядя Володя. За три рублі він привіз наш зламаний телевізор на своєму «москвичу» назад до пивзаводу, де ми тоді жили. Ще за три рублі він у тому телевізорі поколупався і екран знову засвітився. Закушуючи чарку самогону, яким його пригостила моя вдячна мама, дядя Володя досить докладно пояснив нам суть гарантійного ремонту. Коли коротко, то пояснення звелося до поради: «Соні нада пакупать, а нє елєктрон!». Що таке це «соні» я тоді не здогадувався. Зрозумів лише згодом, коли до батьків мого приятеля приїхала родичка із Канади і привезла у подарунок портативний японський телевізор. Без жодної гарантії…
Взагалі-то я хотів написати про гарантії безпеки для України від країн НАТО. А вийшло ось таке…


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також