Микола Несенюк: Тєснєє сплотіться!

1007 0

Ми у соцмережах:

Микола Несенюк: Тєснєє сплотіться!

Майже сорок років тому помер Брєжнєв, який керував СРСР впродовж 18 років. Цю подію я зустрів у поліському селі, де працював «організатором позакласного виховання» в місцевій школі. 11 листопада мені, як молодому і непитущому, доручили виступити на «траурном мітінгє» перед працівниками місцевого радгоспу, давши папірець із зверненням ЦК КПРС. Це ж саме звернення нам сказали зачитати у школі перед початком уроків. Що я і зробив наступного дня на першому уроці перед учнями сьомого класу. Після цього один із учнів на ім’я Гриша запитав: «А що означає «тєснєє сплотіться»?

Зізнаюсь, що не звернув тоді уваги на це ритуальне словосполучення, так само як і на все оте звернення ЦК, оскільки вже давно пропускав усі ці офіційні заклики повз вуха. Власне, так робили тоді всі. Але дитині слід було щось відповісти.

Я сказав, що для них, школярів, слова «тєснєє сплотіться» означають, що треба краще навчатися у школі. На цьому і закінчилося. У інших класах, де це саме звернення читали мої колеги-вчителі, ніхто із дітей жодних запитань не задавав.

Мені ж через отого допитливого семикласника Гришу думка про це ще довго не давала спокою. Я весь час уявляв, як має виглядати оце моє «сплочєніє» із іншими громадянами та громадянками, а потім відганяв від себе різноманітні картини, що виникали в моїй уяві з цієї нагоди.

За півтора року після того той самий ЦК закликав нас «тєснєє сплотіться» з нагоди смерті Андропова, який був після Брєжнєва, ще за рік ми мали «тєснєє сплотіться» після смерті Черненка, який змінив Андропова. Саме тоді це і припинилося.

Бо Горбачов, який замінив Черненка, дожив до кінця СРСР. А ми у незалежній Україні якось не даємо нашим президентам досидіти на посаді до передсмертного стану.

Запитаєте, навіщо я тепер про це згадую? Зовсім не тому, що у дні страшної війни нам теж ніби варто було якимось чином «сплотіться», тобто згуртуватися для оборони країни.

І не тому, що виявилось, що я правильно тоді відповів тому школяреві – наше згуртування виглядає нині так, що кожен як може допомагає обороні на своєму місці. А тому, що все ніби йде до того, що наших ворогів незабаром знову закличуть «тєснєє сплотіться». Швидше б це сталося!

Микола НЕСЕНЮК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також