Микола Несенюк: Учба або Поправка Ольги Іванівни

496 0

Ми у соцмережах:

фото ілюстративне

Чи не від кожного із моїх шкільних вчителів окрім таких-сяких знань у мене в пам’яті зберіглося хоча би по одному епізоду, який згадувався потім усе подальше життя. Так, наприклад, вчитель праці Лев Мойсейович Синаюк назавжди відучив мене вживати слово «дірка», щораз поправляючи: «Нє дирка, Коля, а атвєрстіє!». Вчителька української Ольга Іванівна Сахно так само відучила мене вживати слово «учбовий», щораз нагадуючи, що слова «учба» в нашій мові немає. Є слово «навчання» і тому казати слід не «учбовий», а «навчальний». Ці та інші учительські повчання часом допомагали мені в житті, а часом навпаки. Особливо коли я не дуже доречно автоматично поправляв когось, хто казав неправильні слова, як колись поправляли мене мої вчителі.

Цієї весни нарешті запрацювала «поправка Ольги Іванівни» – літеру «У» на автомобілях, якими керують ті, хто навчаються на водіїв, законодавчо замінили на літеру «Н». Не минуло й тридцяти трьох років незалежності як наша влада помітила граматичну помилку рівня третього класу початкової школи. Невже за ці довгі роки ніхто з численних докторів та доцентів з кандидатами з інституту української мови не могли вказати відповідному чиновнику на дитячу помилку і попросити її замінити?
 
Скажете, що це дурниці - яка різниця яка саме літера буде на даху навчального автомобіля! Бо ж і так «всьо ясно»! Я ж думаю інакше бо так у нас все! Ми вже четвертий десяток років живемо практично за законами колишнього СССР і жодний Євросоюз не може примусити нашу владу змінити застаріле і заплутане законодавство нормальним, сучасним та європейським. І коли на те, аби впровадити «поправку Ольги Іванівни» і замінити «учбове» на «навчальне» нам знадобилося життя майже двох поколінь, то чого тоді чекати від інших реформ? Не даються ці реформи нашій владі. Бо і неї і досі не навчання, а учба!


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також