Микола Несенюк: Вісім років «дивної війни»

1084 0

Ми у соцмережах:

Микола Несенюк: Вісім років «дивної війни»

Щодня ми маємо по декілька новин про те, що наших ворогів хтось десь чогось позбавив – чергова фірма забирає звідти своє виробництво, чергова країна відмовляється щось купувати, чергова спортивна федерація забороняє російським спортсменам брати участь у своїх змаганнях. Ці повідомлення надходять разом із новинами про загиблих від рук окупантів, про зруйновані агресором будинки і школи, мости і заводи, склади і лікарні.

Немає жодного сумніву в тому, що якби усі ці міжнародні санкції були введені вісім років тому, навесні 2014-го, то нині ми жили би в зовсім іншому світі, і не було би страшної війни і непоправних жертв. Все це слід було робити одразу після окупації Криму, але цього ніхто не зробив.

Що цікаво, ще у лютому 2014-го московський журналіст Шендерович порівняв Олімпійські Ігри 2014 року в Сочі із Олімпійськими іграми в Берліні 1936 року, які стали першим кроком до світової війни. У березні 2014-го московський історик Зубов порівняв захоплення Криму із захопленням Судетської області Чехословаччини 1938 року, що стало початком світової війни… Все було очевидно, але ніхто згаданих людей, а також сотень інших тоді не послухав.

І почалась «дивна війна». Цей термін я вперше прочитав 1965 року у товстезній двокілограмовій книзі «История Великой Отечественной», яку подарували моєму батькові на честь «двадцатілєтія пабєди» на додаток до ювілейної медалі. Мені-першокласнику було цікаво читати про те, як французи та англійці, оголосивши війну Німеччині у вересні 1939 року, нічого потім не робили – лише пострілювали в бік агресора. Аж поки агресор не набрався сил і не почав бомбити Лондон та наступати на Париж. І ось тепер все повторилося майже так само.

Але є й різниця. 2014-го ніхто у відповідь на агресію війни не оголошував, хоча стріляли так само. Усі зробили вигляд, що нічого не трапилось, висловили стурбованість і на цьому все. Точніше не все – тепер ми знаємо, що багато для кого оці вісім років «дивної війни» стали часом казкового збагачення. Серед тих, хто збагачувався на «дивній війні», є і українці, і європейці, не кажучи вже про росіян.

Саме великі та дуже великі гроші засліпили їхні очі, не давши дослухатися до тих, хто попереджав. Тепер їм усім не до грошей – суцільні збитки з обох сторін разом із реальним ризиком для життя – товстий гаманець від бомби не рятує!

Я не знаю що саме напишуть про це історики за двадцять чи тридцять років. Знаю інше – вже на справжній, а не «дивній війні» теж заробляються чималенькі гроші. Саме тепер, коли одні або гинуть, або втрачають усе, хтось набиває кишені. Щоб потім заплатити історикам гонорар за правильні висновки.

Микола НЕСЕНЮК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також