Мінімальні пенсії зросли, а великі не змінилися

2199 0

Ми у соцмережах:

Мінімальні пенсії зросли, а великі не змінилися

Із 17 травня в області розпочалася виплата пенсій одночасно за трьома відомостями: основною — пенсія за травень і двома додатковими — доплати після перерахунку розміру пенсій за травень та за січень-лютий цього року. Виплата доплат до пенсій за березень-квітень буде врахована в основній відомості на червень, а з липня виплата пенсій та грошової допомоги буде здійснюватися у звичайному режимі.

Зміни пояснюють тим, що розміри прожиткового мінімуму для працездатних людей та пенсіонерів, а також мінімальної зарплатні на 2010 рік були визначені восени минулого року, а бюджет на цей рік Верховна Рада прийняла лише наприкінці квітня. — Перерахунки спрямовані на ліквідацію тих розривів між мінімальними та максимальними пенсіями, які були дотепер, - коментує начальник головного управління Пенсійного фонду у Рівненській області Володимир Мазурок, - і стосуються насамперед тих, хто одержував невелику пенсію. Доплати одержать 241 тисяча пенсіонерів із 312 тисяч усіх пенсіонерів нашої області. Ті, у кого пенсія значно вища від мінімального її розміру, доплат не одержать, це близько 40 тисяч людей. Перерахунки проведені автоматично, і подавати додаткові документи немає потреби. Тим, хто одержує пенсію у перших числах місяця, доплати принесуть листоноші чи перерахують на банківські картки окремо. З технічних причин 15,7 тисячі пенсіонерів області опинилися поза автоматичним перерахунком, їм до 20 травня наші працівники зроблять це вручну. Виходячи із розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, перераховано пенсії за особливі заслуги, допомогу особам, яким виповнилося 100 років, доплату у зв’язку із закриттям ЧАЕС, доплати ветеранам та учасникам війни, військовослужбовцям строкової служби та членам їхніх сімей, з втрати годувальника, довічні державні стипендії, підвищення жертвам нацистських переслідувань, донорам крові та інші. Щодо збільшення пенсії, то у когось пенсія зросла на 80 гривень, у інших — усього на кілька гривень, а комусь доплата взагалі не передбачена.Щоправда, зменшення пенсії у результаті перерахунків не буде нікому. Кожен, хто має запитання стосовно нового розміру пенсії, може звертатися за роз’ясненнями на «гарячу телефонну лінію» в обласне управління у Рівному (26-29-95) або у районні та міські громадські приймальні.

Світлана ФЕДАС.

Довідка РВ З 1 січня 2010 року встановлено нові розміри прожиткового мінімуму. Зокрема, для осіб, які втратили працездатність, він становить: з 1 січня 2010 року — 695 гривень; 1 квітня — 706 гривень, 1 липня — 709 гривень; 1 жовтня — 723 гривні; 1 грудня 2010 року — 734 гривні. Мінімальний розмір пенсій за віком за наявності у чоловіків та жінок, відповідно, 25 та 20 років страхового стажу визначається, виходячи із зазначених розмірів прожиткового мінімуму. Перераховано також 16 видів доплат та допомог, а також пенсій, визначених іншими Законами України. У результаті проведених перерахунків розмір середньої призначеної пенсії на 1 травня у нашій області становить 934,04 гривні, що на 7,7% більше, ніж на 1 січня цього року. Потреба обласного управління ПФ у додаткових коштах у травні — для доплат до пенсій за січень-лютий та за травень — становить понад 50 мільйонів гривень, гроші надходять вчасно.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також