Міщанін у дворянстві: хто на Рівненщині дозволив будуватися на пам`ятці часів Київської Русі

4489 0

Ми у соцмережах:

Міщанін у дворянстві: хто на Рівненщині дозволив будуватися на пам`ятці часів Київської Русі

У старі часи, щоб жити у князівських палатах, слід було або бути княжого роду, або отримати дворянський титул князя чи графа за особливі заслуги перед державою. Згадані титули разом з угіддями та маєтками надавали тоді королі, царі, князі та принци. Сьогодні це роблять теж не прості люди. Нам не відомо, чи належить до княжого роду Світлана Богатирчук-Кривко. Для цього слід піднімати архіви. Поки що архіви засвідчили лише те, що згадана пані, обіймаючи посаду керівника головного управління Держземагентства України в Рівненській області, віддала територію замку давньоруських князів, що володіли містом Дорогобуж, громадянину на прізвище Міщанін. Отримавши «дворянство», той почав хазяйнувати на земельній ділянці, яка вважалася заповідною ще з часів Російської імперії й залишалася такою під час польської, німецької та радянської окупації. І лише тепер стародавні князівські землі знову почали роздавати під забудову. Цікаво, за які заслуги? Цікаво не лише нам, а й прокуратурі та усім іншим зацікавленим установам.

Олексій Войтюк, заввідділу реставрації Рівненського краєзнавчого музею:

— Дорогобуж — одна з небагатьох пам’яток археології в Рівненській області, яку відносять до часів Київської Русі. Це була столиця Дорогобузького князівства, розташована на пагорбі над річкою Горинь. У ХІІІ ст. вона була зруйнована монголо-татарами. У шарі спаленого ґрунту залишилося багато артефактів, які люди, котрих гнали в полон, не змогли забрати із собою і які зараз становлять велику історичну цінність. У ХІХ ст. тут відбулися перші розкопки, а більш потужні — вже у 80-х роках ХХ ст. Тоді тут знайшли і два мечі, й шолом, посуд, прикраси, військове спорядження. Багатьох місцевих мешканців, які були в той період школярами, залучали до розкопок. Всі вони знають, що це пам’ятка архітектури. Тому нас дивує, що на їхніх очах почалося будівництво, під час якого, імовірно, цінний для археологів шар було зруйновано. Якщо будівельники і знайшли там старовинний горщик чи глечик, то просто утилізували його або ж продали як антикваріат.

Монолітний паркан на місці пам’ятки археології на пагорбі, з якого відкривається мальовничий краєвид на всю Гощу, звели за період карантину. Помітили його працівники одного з рівненських музеїв, які приїхали в цю місцевість рибалити. Одразу повідомили відповідні відділи Рівненської ОДА.

Любов Романюк, начальниця обласного управління культури і туризму:

— Ми одразу виїхали на місце у супроводі прокурора і на власні очі переконалися в тому, що почалася забудова. Стовпчики з нагадуванням про те, що це пам’ятка архітектури, було просто знесено. Зв’язалися безпосередньо із забудовником Сергієм Міщаніним, який повідомив, що має усі дозвільні документи.Ми вже звернулися за цим фактом до поліції, прокуратури та Міністерства культури. Адже лише міністерство мало право видати дозвіл на будівництво чи ведення будь-якої іншої діяльності на цій земельній ділянці. Бо Дорогобуж — пам’ятка археології не місцевого, а національного значення.

Відповідно до копій документів, які опинилися в розпорядженні газети "РВ", виявилося, що наказ про затвердження проєкту землеустрою та передачу земельної ділянки у власність видало Головне управління Держземагентства України в Рівненській області  у 2014 році за підписом Світлани Богатирчук-Кривко, яка на той час очолювала відомство. За цим наказом було видано розпорядження тодішнього голови Гощанської районної адміністрації Ярослава Калька  про виділення земельної ділянки під садівництво. Згодом її цільове призначення було змінено. Виявилося також, що Сергій Міщанін — близький друг  колишнього заступника начальника управління Держгеокадастру, який фігурував у корупційному скандалі. Можливо, саме він допоміг своєму товаришу з оформленням дозвільних документів.

Депутат Рівненської обласної ради Світлана Богатирчук-Кривко: 

-           -  Земельна ділянка у 2014 виділена під особисте селянське господарство, що і зазначено у наказі за моїм підписом... Тобто сіяти огірочки і садити картопельку. Це законнно. І не дає права на будівництво . А чому там замість огірочків почалось будівництво, хто змінив цільове призначення земельної ділянки- нехай розбирають відповідні органи.

Олександр Сосницький, керівник Гощанського відділу Здолбунівської місцевої прокуратури:

— За результатами опрацювання інформації, озвученої у ЗМІ, та результатами інформації, яка надійшла від органів виконавчої влади, розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за попередньою кваліфікацією «службова недбалість» відповідно до частини 1 статті 367 Кримінального кодексу України. 23 квітня відомості за цим фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочато досудове розслідування. Слідство доручено Гощанському відділенню поліції ГУ Нацполіції в Рівненській області. Слідчий зараз встановлює всі обставини вчинення можливого кримінального правопорушення. Буде проведено експертизу з питань землеустрою, яка встановить, чи були порушення під час оформлення цієї земельної ділянки.

Також ми звернулися до Міністерства культури та в обласну адміністрацію, чи звертався громадянин, який розпочав будівництво, за відповідними дозволами і чи такі дозволи було видано. Громадянин був допитаний слідчими як свідок у цій справі. Він пред’явив паспорт на будівництво та технічну документацію, в якій вказано зміну цільового призначення ділянки. Тому в нас більше запитань до посадових осіб, які очолювали відповідні земельні відомства, що оформляли земельну ділянку. Наразі будівництво там припинено.

Сергій Міщанін, місцевий фермер:

— Огорожу я зробив раніше, тепер будую сарай. За документами, у мене є там і сарай, і будинок. Усе там в документах розписано, розмальовано.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також