Міська влада Рівного вирішуватиме, куди перенести могили Богомолова та Дундича

1048 0

Ми у соцмережах:

Міська влада Рівного вирішуватиме, куди перенести могили Богомолова та Дундича

Це саме могили, а не просто пам’ятники, наголошують в обласному управління культури. Днями прийняли рішення про їх перенесення: з вулиці Коперника заберуть «танчик», встановлений нібито на місці поховання Михайла Богомолова, а з парку Шевченка - безголовий монумент Олеко Дундича.

 Ініціювала перенесення захоронень депутатка ВР Соломія Бобровська:

«Богомолов - людина, яка двічі на багнетах принесла радянську владу в Рівне. Радянську владу, з морем крові, репресій, злиднями і переслідуваннями інакодумства. Це людина, яка вбивала прабабусь і прадідусів нинішніх рівнян. Чому пам'ятник такій людині має стояти в незалежній Україні?....Є закон і ми маємо його виконувати, подобається нам цей закон чи ні. Невідомо, чи дійсно цей монумент - могила. Жодних доказів того, що Богомолов похований у Рівному - немає. Інститут національної пам'яті надав роз'яснення, що Богомолов підпадає під декомунізацію. Відповідно, пам'ятник має бути демонтовано».

Начальник відділу охорони культурної спадщини обласного управління культури Юрій Калітинський:

-          15 липня відбулося засідання консультативної ради при управлінні культури Рівненської ОДА. Одним з питань, яке ми розглядали, було перенесення могил Богомолова та Дундича в Рівному.  Насправді поховання не потрапляють під дію Закону про декомунізацію. Проте, врахувавши позицію міської влади Рівного, ми підтримали таку пропозицію. Як тільки міська влада вирішить, на яке з історичних кладовищ Рівного перемістити могили, ми надішлемо документи до Міністерства культури та інформаційної політики, щоб отримати відповідний дозвіл. Самим перенесенням з ексгумацією, відповідно до всіх вимог, можливо, буде займатися львівський комунальний заклад під керівництвом Святослава Шеремети. У них є такий досвід. До слова, перенесення захоронень – не новина і для Європи. Там теж таким чином вирішувалися питання щодо могил людей, які були поховані в публічних місцях, але діяльність яких згодом була засуджена суспільством.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також