Мисливець за метеоритами

2750 0

Ми у соцмережах:

Мисливець за метеоритами

Вислів «зірок з неба не хапає» до жителя Дніпропетровська Олександра Ковальова точно ніякого відношення не має. 29-річний хлопець збирає метеорити, і зараз у його колекції 38 екземплярів з різних куточків землі, а точніше, неба. Як стверджує Книга рекордів України, Ковальов — єдиний у нашій країні приватний колекціонер метеоритів, а його «зібрання небесних уламків» — одне із найбільших у СНД. Додамо, що предмет колекції, мабуть, найзагадковіший і таємничий. «За однією з гіпотез, життя на Землю занесли саме метеорити, — розмірковує колекціонер. — Але на таких же уламках на нашу планету можуть залетіти і віруси, від яких загине все живе. Можливо, вірус, який нещодавно посіяв паніку, теж родом з космосу?».

З ПУСТЕЛЬ І ДЖУНГЛІВ Найменші «камінчики» з колекції Ковальова — «лунатик» і «марсіанин». Уламки супутника і планети, наших небесних сусідів (можливо, під час зіткнення з іншими метеоритами), долетіли до Землі. Найважчий камінь тягне на 900 грамів. Його було знайдено у джунглях Аргентини. «Кажуть, що це уламки другого Місяця, які розсипалися по всій Південній Америці, — говорить Олександр. — Цей метеорит знаходили в часи Конквісти, з нього робили зброю індіанці». Екземпляр вагою 143 грами було знайдено у торфовищах Росії. «На жаль, у ньому оселилися бактерії, які буквально з’їдають його. Намагаюся зберегти знахідку за допомогою антикорозійних засобів для автомобіля», — зізнається Олександр. Є в його колекції метеорити, знайдені в пустелях США й Австралії. Китай представляє метеорит, що впав у XVI столітті, і тектит, унікальний скляний сплав. Як же поповнюється колекція? Один з метеоритів Олександр відшукав сам у Миколаївській області. Чоловік знайшов у сосновому лісі кар’єр, де на жовтому піску лежав невеликий коричневий камінь надзвичайної краси, приблизно частина метеорита Кримка. «Але камінчик розміром з ніготь, і віддавати його на експертизу нема рації. Його подрібнять, дослідять, скажуть, мовляв, так, це був метеорит», — пояснює Ковальов. Зробимо невеликий науковий відступ. Більшість метеоритів розпадається в повітрі на десятки уламків різних розмірів, а потім «дощем» проливається на землю. І площа розкидання камінчиків може досягати гектарів, а загальна вага «подарунків» з космосу обраховується десятками тонн. Знаючи, де було знайдено великий уламок, за допомогою металошукачів можна знайти і його «братів». Але для таких пошуків потрібен не тільки час, якого у нашого героя, за його словами, немає, але і сучасна техніка. Тому Ковальов шукає нові екземпляри для колекції на спеціалізованих інтернет-сайтах. ”Один грам металевого метеорита коштує приблизно один долар. Неймовірно красиві метеорити з металу і каменю — від чотирьох доларів за грам. Зріз таких каменів нагадує вітраж. У металічну решітку немовби вплавлені різнобарвні кристали, і якщо дивитися крізь них на сонце, захоплює дух. Але найдорожчі метеорити ті, що відкололися від Місяця або Марса. Навіть одна десята грама такого «мандрівника» може коштувати сотні доларів, — розповідає Ковальов. — Моя мрія — зібрати всі метеорити, що падали на території нашої країни. І для цього купую те, що вже вивезли за кордон. Моя мета — зібрати якомога різноманітнішу колекцію для нашої країни. Адже метеорити — не просто камені. Склад каменів, що літають між зірками мільйони років, може бути ключем до розуміння того, як влаштований Всесвіт». Тому частину камінчиків Олександр передав вченим.

КОСМІЧНІ «ШРАМИ» НАШОЇ ПЛАНЕТИ Деякі вчені припускають, що саме метеорит викликав масову загибель динозаврів. А про те, якою великою була сила зіткнення небесного гостя із Землею, свідчать кратери. Найвідоміший Цей кратер знаходиться в Аризоні. Діаметр кратера — 1220 метрів, глибина 180 метрів. Приблизно з Землею зіштовхнулася куля з нікелю і заліза вагою 300 тисяч тонн, і її уламки розлетілися на відстань до 10 кілометрів від епіцентру. Найруйнівніший Кратер в Антарктиді шириною понад 600 кілометрів був утворений приблизно 250 мільйонів років тому астероїдом діаметром 60 км. Катастрофа призвела до вимирання багатьох видів тварин і початку ери динозаврів. Найзагадковіший За потужністю вибуху Тунгуський метеорит можна порівняти з великою водневою бомбою (10-40 мегатонн). Але при цьому після вибуху в червні 1908 року не було знайдено уламків небесного тіла, що досі не можуть пояснити. Найскандальніший Нещодавно ЗМІ навперебій сурмили про падіння метеорита в Латвії, де з’явився кратер з обгорілим центром. Незабаром з’ясувалося, що кратер — справа рук одного з мобільних операторів, який влаштував містифікацію.

Найвідоміші метеорити 1. Campo del Cielo (Аргентина). Залізний метеорит упав приблизно в 3800 році до н.е. Конкістадори використовували його для виготовлення мечів і списів. 2. Canyon Diablo (Аризона, США). Залізний метеорит упав близько 20-40 тис. років тому за 3-4 милі від каньйону Дьябло. 3. Libyan desert glass (Єгипет). Вік цього тектиту 28 млн. років. Учені сперечаються, утворилося це скло в космосі чи вже на Землі. 4. Kunya-Urgench (Туркменістан). Кам’яний метеорит, що упав у 1998 р., третій у світі за величиною. Вага понад одна тонна, вік 5 мільярдів років. 5. Gibeon (Намібія). Залізний метеорит виявлено у 1836 році, впав на Землю близько 500 000 років тому.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також