Між Європою і Азією

1309 0

Ми у соцмережах:

Між Європою і Азією

Казахстан не належав до тих радянських республік, які активно боролися за незалежність. Однак саме там у грудні 1986-го мали місце події, що стали провісниками розпаду СРСР. Після призначення на пост першого секретаря ЦК Компартії Казахстану Геннадія Колбіна, етнічного росіянина, який ніколи не працював у республіці, в столиці Казахстану Алма-Аті відбулися масові мітинги, які влада жорстоко розігнала. Демонстранти виступали під демократичними і націоналістичними гаслами, висловлюючи незадоволення домінуванням росіян на керівних постах у республіці і поступовим витісненням казахської мови з офіційної сфери. Незважаючи на протести, Г. Колбін керував республікою до червня 1989-го, коли на зміну йому прийшов Нурсултан Назарбаєв, який до того очолював Раду Міністрів КазРСР.

16 грудня 1991 року, уже після Біловезьких угод, Казахстан останнім із радянських республік проголосив державну незалежність. Держава Казахстан успадкувала від Казахської РСР значну територію (2,7 млн. кв.км — 9-те місце в світі) і багаті природні ресурси. І хоча за запасами нафти і природного газу Казахстан поступається Росії і Туркменистану, за останнє десятиліття були відкриті нові значні родовища енергоресурсів на заході країни, зокрема, на шельфі Каспію. Ще одним істотним фактором пострадянського розвитку Казахстану стало те, що в національній пам'яті казахів тема національного гніту з боку Росії не домінувала. Історія боротьби з російською колонізацією в XIX ст. і щкода, завдана ядерними випробуваннями на Семипалатинському полігоні, поєднувалась в історичній пам'яті казахського народу с героїчними сторінками про великі будови і освоєння цілини. Поєднання географічних, економічних, демографічних факторів та історичної пам'яті значною мірою визначило розвиток політики Казахстану в 90-ті роки і пізніше. За Конституцією Республіки Казахстан 1995 року, лише казахська мова є державною, однак російська мова офіційно використовується поряд з казахською в органах державної влади. Правда, в останні роки намітився значний крен на користь розвитку саме казахської мови, особливо в школах і на телебаченні. Казахстану вдалося уникнути також соціальної напруги. Держава зуміла розподілити прибутки від експорту природних ресурсів таким чином, щоб у країні, з одного боку, не було бідності, а з іншого — були інвестиції в модернізацію економіки. Не випадково, згідно зі звітом Світового банку, Казахстан у рейтингу “Doing Business” посідає сьогодні 49-те місце.

Президент Нурсултан Назарбаєв
Стабільність забезпечується політичною системою, за якою влада вже на ранньому етапі була зосереджена в руках президента. “М'який” авторитаризм Н.Назарбаева успішно усував конкуренцію, не застосовуючи при цьому масових репресій. Одним із кроків, спрямованих на зміцнення особистої влади президента стало перенесення столиці з Алма-Ати в Акмолу (до 1992-го — Цілиноград, з 1998-го — Астана). Це дозволило зменшити політичний вплив традиційної еліти і бізнесових кіл, що досі зосереджені в найбільшому місті країни. І хоча слабенька казахська опозиція глузливо називає президента “петеушником планетарного масштабу”, натякаючи на те, що Назарбаєв навчався в Дніпродзержинському ПТУ №22, що на Дніпропетровщині, цьому “петеушнику” вдається вдало утримувати збалансовані відносини з найважливішими партнерами — ЄС, США, Китаєм і Росією (що не дуже вдається, до речі, українським лідерам). Казахстан врегулював прикордонні питання з Китаем і почав енергійно залучати китайські інвестиції і розвивати торгівлю зі східним сусідом.
Колишня столиця Казахстану — Алмати
У 2012 году Назарбаєв увійшов до десятки найвпливовіших політичних діячів мусульманського світу. Не менше значення має потрапляння Нурсултана Назарбаєва в 2009 році в список 100 творців і діячів світової спільноти, що “справили значний вплив на развиток ситуації на пострадянському просторі”. У самому Казахстані Нурсултану Назарбаєву в 2010 році присвоїли статус Лідера нації. З того часу главу держави практично не включають до різних внутрішніх рейтингів ефективності чиновників, кризових менеджерів і впливових политиків через очевидність і беззаперечність його лідерської позиції.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також