Cуд у Гаазі видав ордер на арешт Путіна

583 0

Ми у соцмережах:

Cуд у Гаазі видав ордер на арешт Путіна

Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав міжнародні ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна, а також уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Інформація про це розміщена на сайті суду. Вони є підозрюваними у незаконному примусовому переміщенні українських дітей.

Речниця російського МЗС Марія Захарова заявила, що рішення Міжнародного кримінального суду про арешт не мають для РФ жодного значення, зокрема з правового погляду, повідомляє Суспільне.

- Сьогодні, 17 березня 2023 року, Друга палата досудового розгляду Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт двох персон у контексті ситуації в Україні: Володимира Володимировича Путіна та Марії Олексіївни Львової-Бєлової, — ідеться у повідомленні.

Злочини були вчинені на окупованій території України щонайменше з 24 лютого 2022 року. Існують обґрунтовані підстави вважати, що Путін і Львова-Бєлова несуть за них індивідуальну кримінальну відповідальність, зазначили у МКС.

- Палата досудового провадження ІІ на підставі клопотань прокуратури від 22 лютого 2023 року постановила, що існують достатні підстави вважати, що кожен підозрюваний несе відповідальність за воєнний злочин незаконної депортації населення та незаконного переміщення населення з окупованих районів України до Російської Федерації, що завдало шкоди українським дітям, — повідомили у суді. 

Відтепер російський президент має офіційний статус підозрюваного у скоєнні міжнародного злочину — незаконного примусового переміщення українських дітей, пояснив генпрокурор України Андрій Костін. Це означає, що за межами Росії Путіна мають заарештувати та передати до суду.

-А світові лідери тричі думатимуть, перш ніж тиснути йому руку або сідати з ним за стіл переговорів. Світ отримав сигнал, що російський режим є злочинним і його керівництво та поплічники будуть притягнуті до відповідальності, — сказав Костін.

Це історичне рішення для України та всієї системи міжнародного права, додав Костін.

За словами Костіна, щодо насильницької депортації дітей, Офіс Генерального прокурора передав МКС понад 40 томів матеріалів — більше 1000 сторінок. Загалом у провадженнях, в яких Офіс Генпрокурора здійснює процесуальне керівництво, зафіксовано депортацію понад 16 тисяч дітей з Донецької, Луганської, Харківської та Херсонської областей. Але реальна цифра може бути значно більшою.

- Нам вдалося повернути додому 308 дітей. Маємо повернути їх всіх. І засудити в українських та міжнародних судах кожного причетного до примусової депортації українських дітей. А також до інших воєнних злочинів, злочинів проти людяності, геноциду та найтяжчого міжнародного злочину — агресії, — заявив генпрокурор.

- Колеса справедливості крутяться: я вітаю рішення МКС видати ордери на арешт Володимира Путіна та Марії Львової-Бєлової за примусове переміщення українських дітей. Міжнародні злочинці відповідатимуть за крадіжки дітей та інші міжнародні злочини, — написав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у Твіттері.

Прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков раніше зазначав, що Росія не визнає МКС і його юрисдикції, передають "РИА Новости".


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також