«Мої пріоритети — підтримка військових та захист рівнян», - Олександр Третяк

1144 0

Ми у соцмережах:

«Мої пріоритети — підтримка військових та захист рівнян», - Олександр Третяк

Минулого року чимало рівненських сімей вперше відчули, що означає війна. В умовах воєнного часу місту довелося в швидкому темпі облаштувати укриття, запасатися продовольством, пальним і генераторами, приймати тисячі переселенців та підтримувати своїх захисників. Та попри складний час, вдалося також підремонтувати тротуари та дороги, насадити нових дерев, а на міські вулиці повернулися великі автобуси. Як прожило місто цей складний 2022 рік та що вдалося виконати за цей період, міський голова Олександр Третяк детально розповів у своєму звіті для рівнян. Найцікавіше з розказаного публікуємо в РВ.

Підтримка військових та оборона міста 

“З бюджету Рівненської громади на військові потреби та на захист цивільного населення було виділено 270 млн грн — це надзвичайно велика сума, котра складає 75% від обсягів капітальних видатків, закладених в 2022 році”, - каже міський голова. - “Зокрема, 42,7 млн були спрямовані на підтримку тероборони та мобілізаційної підготовки військових. Велику кількість допомоги з міського бюджету отримали підшефні військові частини, розміщені у Рівненській громаді. Також Рівненська громада передала для тероборони приміщення колишнього дитсадка на вул. Дубенській”.

За ініціативи міського голови у Рівному почали виплачувати одноразову матеріальну допомогу — по 20 тисяч гривень для місцевих військовослужбовців, які отримали поранення або контузії та по 10 тисяч гривень для тих, хто захворів внаслідок бойових дій. Такі виплати на загальну суму 2,5 млн грн уже отримали 112 рівненських захисників.

Ще 5,3 млн щомісячної допомоги виплачено членам сімей полеглих на війні бійців. Також одноразова виплата у розмірі 20 тисяч гривень надається одному з найближчих родичів загиблих героїв, яким посмертно присвоєно звання “Почесного громадянина міста Рівного” - торік виплачено понад 1,6 млн грн. А для дітей військових, рятувальників, поліцейських та полеглих воїнів спільно з благодійниками організували літній табір.    

 - Найтяжчі моменти — це сповіщати родини про те, що їхній син, чоловік, тато або брат загинули на війні. Кожну таку сім'ю я знаю особисто і ми продовжуємо їх підтримувати, - зауважує Олександр Третяк. -  В подальшому, на базі міської лікарні №2 плануємо створити реабілітаційний центр для військовослужбовців, орієнтований на їхнє фізичне та психоемоційне відновлення. У цьому році плануємо запустити адмінсервіс “Ветеран”, щоб наші захисники та їхні родини могли отримати всі належні послуги у ЦНАПі в єдиному вікні.  


Укриття та генератори

Щоб привести у належний стан міські сховища, з бюджету громади спрямували 100 млн грн. В тому числі, облаштували укриття у 35 дитячих садочках, 34 загальноосвітніх школах, а також у двох музичних, художній та спортивній школах - завдяки чому Рівне змогло вчасно розпочати навчальний рік у вересні. Відремонтували та обладнали усім необхідним укриття в міських лікарнях та пологовому будинку та ще декілька у різних частинах міста. 

А після знеструмлень, спричинених ракетними ударами ворога, стало очевидним, що Рівному потрібні сотні генераторів.     

 - Ще від липня я щодня попереджав рівнян, що на нас чекає складна зима і закликав по можливості придбати генератори, забезпечити себе аварійним запасом продуктів та води. Так само ще з літа ми почали бронювати у виробників генератори для Рівного, тому місто серед перших в країні отримало генератори великої потужності у 100-400 кВт! Це дозволило забезпечити містянам подачу тепла, води та роботу каналізації. А самі об'єкти критичної інфраструктури були додатково укріплені заздалегідь, що дозволило мінімізувати наслідки ракетних ударів та швидше їх відновити. Для усіх закладів освіти та охорони здоров'я також придбані генератори.

Пункти обігріву та незламності

У Рівному діє уже 32 пункти незламності і їхня кількість збільшується. А у випадку тривалого блекауту готові прийняти до 40 тисяч мешканців також у 21 пункті обігріву в школах та дитсадках - для них закупили генератори та подбали про запас питної води та харчів.  

 - Ми домовлялися з благодійниками про облаштування таких місць ще до того, як це стало мейнстрімом по всій державі. Зокрема, завдяки співпраці з міжнародною організацією розгорнули найбільший в Україні намет (пункт незламності) на площі Перемоги, де можна обігрітися, отримати гаряче харчування та психологічну підтримку, підзарядити телефони та ноутбуки. Хочу подякувати Міжцерковній раді Рівного та усім релігійним громадам, які також долучилися до організації цих пунктів, щоб надавати допомогу мешканцям міста! У місті створено резерв продуктів на кілька місяців, щоб нагодувати людей, якщо виникне така потреба. Якщо спокійно пройдемо зиму, то в подальшому рішенням сесії міськради передамо цей резерв на ті міста, де в цьому є найбільша потреба — наприклад, Херсон, Миколаїв та інші.

Підтримка переселенців

Місто активно допомагало переселенцям з інших областей, які через бойові дії були вимушені шукати прихистку у Рівному і продовжує цю роботу понині. На обліку перебуває понад 20 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Уже 775 учнів з родин ВПО долучилися до навчання у рівненських школах, а ще 260 дітей тепер відвідують міські дитячі садочки. Торік у родинах переселенців у Рівному народилося 136 малюків. Також півтори сотні дітей змогли відвідати літній табір Ханаан. Завдяки співпраці з благодійниками переселенців забезпечували безкоштовними медикаментами, продуктовими та гігієнічними наборами, одягом та іншими речами. Декілька місяців при двох школах працювали соціальні їдальні.  

У місті працює центр “Я - Маріуполь”. Спільно з товариством “Просвіта” започатковано безкоштовні курси з вивчення української мови, які за цей закінчили близько сотні переселенців. До Рівного релокувалися Луганський медичний університет, міська рада Кремінної та 24 підприємства різного профілю.

Окрім людей, Рівне прихистило і десятки тварин із зони бойових дій - їх забрав до себе Рівненський зоопарк, який ще навесні сам став центром допомоги для інших зоопарків країни. 

Гуманітарна допомога та соцзахист

Велику підтримку торік отримало Рівне від кількох міжнародних організацій та благодійників — привозили продукти, медикаменти, обладнання, транспорт та надали чималу фінансову допомогу. За Всесвітньою продовольчою програмою ООН до Рівного привезли 1200 тон борошна, яке розподілили між обласною військовою адміністрацією і  медичними закладами, а частину роздали малозабезпеченим. Згодом рівняни змогли безкоштовно отримати ще сіль та горох. Також через ООН було виплачено 85 млн гривень на потреби переселенців, а чеська гуманітарна організація “Людина в біді” надала матеріальну допомогу 4 тисячам ВПО. Іще грошову допомогу переселенці отримували від проєкту “SOS Ukraine”, а продуктові пакети — від World Central Kitchen. 

Від НЕФКО місто отримало на термомодернізацію трьох дитсадків 1,5 млн євро. А вже з міського бюджету торік профінансували на 107 млн гривень різних соціальних гарантій. Зокрема, 405 громадян отримали матеріальну допомогу на лікування. Упродовж 2022-ого також вдалося залучити в економіку громади 208 млн грн грантових коштів.

- Був момент, коли Рівне було на межі відсутності солі взагалі. Могли зупинитися хлібзаводи, інші виробники продуктів... І в цей складний час надійшло 120 тон солі від World Food Programmе! Ще у перші дні вторгнення на потреби Рівного почали відгукуватися мери міст, з якими було укладено партнерські угоди у Польщі, США та інших країнах. А німецький благодійник Пауль Классен тричі передавав Рівному допомогу, в тому числі — подарував автомобіль “швидкої” для пологового будинку, який тепер привозить вагітних у комендантську годину, - розповідає Олександр Третяк. - Все це нам вдалося залучити до міста завдяки міжнародним зв'язкам, деякі з них були напрацьовані ще 2021-ого – в тому числі, і під час візитів до США. Рівне і саме допомагає іншим: надали субвенцію звільненому місту Херсон у розмірі 5 млн грн — на відновлення пошкодженої інфраструктури та придбання будматеріалів.    

Медицина, освіта та спорт

У 2022-ому на галузь охорони здоров'я з міського бюджету виділили 249,1 млн грн. На встановлення медичного обладнання пішло 97,6 млн, а на проведення капремонтів та реконструкції лікарень та поліклінік — 12,3 млн. грн. Подбали, щоб у кожній лікарні та пологовому будинку було власне укриття для медперсоналу та пацієнтів. А з-поміж іншого дороговартісного обладнання, рівненські медики отримали унікальний роботизований комплекс Walkbot, на якому нині проходять реабілітацію травмовані військові.  

Торік рівненські випускники отримали 95 золотих і 31 срібну медаль, а разом із цим — винагороду від 2,5 до 5 тисяч гривень за свої досягнення у навчанні. Випускниця Олександра Тарара, яка здала національний тест на найвищі 600 балів і обрала рівненський виш отримала стипендію у розмірі 45 тисяч гривень. Також 20 кращих учнів та 18 кращих студентів міста отримували стипендії міського голови.

А призерам міжнародних «Ігор Нескорених» ветеранам Андрію Бадараку та Івану Лепесі виплатили з міського бюджету по 400 тисяч гривень.

Транспорт та благоустрій

Попри війну, за рік у Рівному виконали поточний ремонт дорожнього покриття протяжністю понад 74 тисячі м кв. А міські тротуари замість старого асфальту виклали новою бруківкою на суму 44,3 млн грн. Міський трест зеленого господарства висадив майже 200 тисяч квітів, 410 кущів та 159 дерев. Від вересня вулицями Рівного почали курсувати великогабаритні автобуси за двома маршрутами - №1 (Льонокомбінат-Ювілейне) та №7 (Зоопарк-Луцьке Кільце). А ще у місті побільшало камер відеоспостереження задля безпеки рівнян.

Плани на 2023-ій

Що ж до пріоритетів цього року, у першочергових планах міського голови — подальша підтримка військових та їхніх родин, видатки на оборону, а також заходи по термомодернізації та енергозбереженню у комунальних закладах, щоб використовувати ресурси максимально ефективно. Бо майже проживши одну складну зиму, Рівне уже готується до наступної.

  - Цей рік не буде простим. Але для мене — честь працювати на благо громади. Хочу подякувати кожному рівнянину за те, що вистояли і втримали тил! Дякую місцевому бізнесу, який продовжує працювати навіть в екстримальних умовах. Головне - уникнути внутрішнього розбрату. Тому зичу усім взаємоповаги, витримки і взаєморозуміння. Бо перемогти ворога зможемо лише спільними зусиллями!  - додав Олександр Третяк.  

Записала Олена РАКС

 

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також