Молдова не продасть Україні старі винищувачі Міг-29

1128 0

Ми у соцмережах:

Молдова не продасть Україні старі винищувачі Міг-29

Після початку повномасштабного вторгнення Росії Україна звернулася до Молдови з проханням продати нам винищувачі Міг-26.

Після розпаду СРСР на балансі молдовської армії було понад тридцять винищувачів Міг-29.

Маленькій державі вони були реально не потрібні; до того ж, бракувало технічного та льотного складу для їхнього обслуговування. Майже всі ці літаки країна продала у перші роки незалежності. Цікаво, що більшу частину виставлених на продаж "Мігів" купили США, яким ті були геть не потрібні. Штати зважилися на ці витрати, коли дізналися, що про купівлю літаків замислюється Іран.

У Молдові досі лишилися шість "Мігів". За офіційними даними, всі вони у робочому стані – але цього ніхто не знає напевне. Літаки давно не піднімалися у повітря (найімовірніше, ще з минулого сторіччя).

Кишиневу вони не потрібні, взагалі. Уряд кілька разів оголошував аукціон, і без успіху. Кілька разів звучало навіть питання про їхню утилізацію.

А от Україні вони життєво необхідні у цій війні. Авіаремонтні заводи могли перевірити їхню функціональність і запустити у бій, а якщо це неможливо – то використати їх як банк запчастин. Тому, за даними ЄП, у перші дні російського вторгнення керівництво України зверталося до уряду Молдови з проханням продати ці літаки – і отримало категоричну відмову, з поясненням "ми не хочемо дратувати Росію", повідомляє Європейська правда.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також