Молодь дізналася, навіщо метеорологія в атомній енергетиці

667 0

Ми у соцмережах:

Молодь дізналася, навіщо метеорологія в атомній енергетиці

В інформаційному центрі Рівненської АЕС відбулася профорієнтаційна зустріч зі старшокласниками м. Вараш «Жінка в атомній енергетиці». Щорічний захід організовується з метою популяризації атомної енергетики, всебічного розвитку молодого покоління, підготовки майбутнього кадрового потенціалу для атомної електростанції та подолання гендерних стереотипів у виборі майбутньої професії.

Цього року захід відбувся у Всесвітній день метеоролога, тож гостею тематичної зустрічі стала метеорологиня лабораторії автоматизованої системи контролю радіаційного стану цеху радіаційної безпеки РАЕС Інна Тіхомірова, а слухачами — близько 60 учнів 9–11 класів вараських ліцеїв, більшість з яких — дівчата.

Під час зустрічі Інна Тіхомірова презентувала молоді власний професійний шлях, розповіла про роль метеорології в атомній енергетиці та роботу метеоролога на Рівненській АЕС. Фахівчиня повідомила про основне обладнання та установки, що використовуються в цеху радіаційної безпеки, зокрема, про автоматизовану систему радіаційного стану, автоматичну погодну станцію MAWS 301 та метеокомплекс SODAR. Зауважено, що прогнозування погоди є важливою частиною реагування на позаштатні події, відтак РАЕС отримує прогноз через систему RODOS від Центру прогнозування наслідків радіаційних аварій Українського гідрометеорологічного центру.

Важливу увагу було зосереджено на питанні зміни клімату та глобального потепління, що через обсяги викидів парникових газів є однією з найголовніших проблем сучасності. Як відзначила Інна Тіхомірова, атомна енергетика разом із відновлювальними джерелами енергії залишаються одними з найбільш екологічних видів генерації. На завершення зустрічі метеорологиня відповіла на основні запитання, які цікавили учнів, та повідомила про заклади вищої освіти, в яких можливо здобути вищезазначену професію. До слова, в Україні їх всього три: Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Одеський екологічний університет та Чернівецький національний університет.

— Перш за все я хотіла ознайомити старшокласників із досить рідкісною і цікавою професією та пояснити, що пов’язує її з атомною енергетикою. Серед завдань метеоролога — безперервні метеорологічні спостереження. Вони проводяться для того, щоб у разі позаштатної ситуації або ж при нормальній експлуатації електростанції ми знали всі метеорологічні параметри. Отримані дані використовуються у прогнозуванні дозиметричного стану у випадку радіаційної аварії та на їхній основі розраховуються дози на критичну групу населення в умовах штатних викидів та скидів. Тож сподіваюся, що моя історія допоможе комусь із молодих людей у виборі майбутньої спеціальності та надихне молодь пов’язати своє професійне життя з атомною енергетикою, — підкреслила Інна Тіхомірова.

Юлія Кулаєва.
Фото: Надія Тимофєєнко


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також