Монетизація субсидій: ні коштів, ні векселів

1249 0

Ми у соцмережах:

Монетизація субсидій: ні коштів, ні векселів

Підприємствам, які надають комунальні послуги, мали б уже вперше переказати «живі» гроші за субсидії для населення. Проте розрахунку не відбулося — ні коштами, ні, як було раніше, векселями. Через Мінфін, який досі не затвердив спеціальну форму для звітності підприємств.

— За грудень нам би мали заплатити 35 млн. грн. за субсидії, — коментує директор ТОВ «Рівнетеплоенерго» Степан Коропецький. — Але розрахунків з нами так і не провели. Ми подали звіти про надані послуги у довільній формі, проте їх, найімовірніше, не зарахують. Коли буде затверджено звітні форми — ніхто на місцевому рівні не знає. Оскільки держава боргує нам, ми, відповідно, затримуємо виплати за газ та електроенергію.

Монетизацію субсидій Кабмін ухвалив ще навесні 2017 року і розбив її на три етапи. Перший стартував 1 січня цього року: відтепер підприємствам мають переказувати з держбюджету гроші за субсидію, а не виписувати векселі, які передбачали взаєморозрахунок (наприклад, теплопостачальні підприємства отримані векселі могли використати тільки для розрахунку за газ та електроенергію). Наступний етап — створення реєстру домогосподарств, які отримують субсидії, а останній — перехід на монетизований розрахунок за субсидії безпосередньо зі споживачами. Вони отримуватимуть від держави грошову допомогу на оплату комунальних і натомість платитимуть підприємствам-надавачам послуг повну вартість за спожиті тепло, газ чи воду. Якщо держава затримуватиме виплату коштів за субсидії, споживачам доведеться шукати кошти, щоб заплатити за комунальні, самотужки. За нинішньою схемою борги держави на родини практично не впливали.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також