Морг не продається!

2500 0

Ми у соцмережах:

Морг не продається!

Приміщення, в якому в Рівному розташоване бюро судово-медичної експертизи, було зведено ще за часів Польщі й знаходилось тоді на околиці міста. З часом Рівне розросталося, і тепер не дуже приваблива зовні та зсередини, але дуже потрібна місту споруда опинилася у самому центрі поряд із новими багатоповерхівками, зведеними вже у часи незалежності. Тож мешканці навколишніх будинків мають нагоду щодня спостерігати із вікон за процедурою транспортування померлих. Розмови про те, що морг варто перенести до більш доречного місця, ведуться вже не перший десяток років, але щось постійно заважає це зробити. Єдине, на що спромоглася влада за ці роки — перейменувати вулицю, на якій розташований в’їзд до моргу. Тепер він не на вулиці Олександра Матросова, а на вулиці Оршанської перемоги! Це приємно і патріотично, але проблему не вирішує.

Справа, очевидно, не в коштах — на розкішний ремонт приміщення колишньої лікарні, куди тепер переселився апеляційний суд, було витрачено стільки грошей, що на них можна було збудувати щонайменше п’ятдесят нових моргів.

Очевидно, йдеться не про зручності для працівників судмедекспертизи та родичів померлих — занадто привабливо виглядає земельна ділянка, площею 17,4 сотки, куди цілком стане новенька багатоповерхівка. Претендентів на цей клаптик землі у центрі міста не бракує. Але поки що жоден із них не зміг домовитися із владою. Але з якою? Сам морг належить обласній владі, а земля під ним — міська. Саме землю хоче отримати у постійне користування обласне бюро судмедекспертизи. Окрім власне моргу з холодильною камерою, там розташований старий лабораторний корпус з огорожею та воротами і три гаражі.

В’ячеслав Ніконов, керівник обласного бюро судово-медичної експертизи:

— Це питання реформування: якщо обласне бюро судмедекспертизи підпорядковуватиметься лише Міністерству охорони здоров’я України, фінансування буде іти суто з держбюджету. Але для цього потрібно мати цілісний майновий комплекс. А тут маємо юридичний казус: будівлі — у власності обласної ради, а земля під ними — міська. Тому й просимо міську владу надати дозвіл на розробку проєкту землеустрою щодо відведення даної земельної ділянки площею 1740 м2 у постійне користування.

Про ніяке нове будівництво для бюро наразі не йдеться, хоча потреба у тому назріла давно. Адже ми досі працюємо у старому приміщенні, яке збудоване кількадесят років тому. Колись і справді була ідея перенести заклад на вулицю Жоліо-Кюрі, збудувати там нове приміщення моргу — але з якихось причин не склалося, чи то грошей забракло, чи то політичної волі...

Чи віддавати землю в користування бюро — буде вирішувати сесія міської ради. Шанси на позитивне вирішення невисокі — якщо судмедекспертизу колись переселять в інше місце, ця ділянка приверне увагу потенційних забудовників і коштуватиме немалих грошей. Мабуть, саме тому 2016 року це питання на сесії не пройшло. Тепер буде ще одна спроба.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також