Щоб мати гарну природну засмагу, при цьому ще й збагативши свій організм корисними вітамінами та мікроелементами, не обов'язково вирушати в далекі теплі краї.
Ультрафіолетове випромінювання, якому ми піддаємося, перебуваючи під впливом сонця або в солярії, викликає генетичні мутації, що підвищують ризик розвитку раку шкіри. Крім того, Міністерство охорони здоров'я і соціальних служб США віднесло УФ-випромінювання до категорії людських канцерогенів, тому будь-який спосіб отримати засмагу, не смажачись на сонці, в результаті рятує вашу шкіру. А допоможуть у цьому деякі фрукти і овочі. Згідно з дослідженням шотландських вчених, які займаються вивченням взаємозв'язку між кольором шкіри і особливостями харчування, тон шкіри може змінитися всього за шість тижнів після збільшення кількості споживання фруктів і овочів. Вчені помітили, що зміна тону більше була властива тим учасникам дослідження, які щодня вживали цілі фрукти і овочі від одного до трьох разів на день. Також вони зауважили, що продукти з високим вмістом конкретних двох натуральних пігментів — бета-каротину, який надає моркві та батату помаранчевого відтінку, і лікопіну, що додає помідорам соковитого червоного кольору — скоріше за все, є причиною яскраво вираженої зміни тону шкіри. «Диво-їжа» для шкіри існує, і її можна знайти в найближчому продуктовому магазині. Це морква, помідори, батат і мускусна диня. Але не у всіх людей шкіра однаково піддається впливу каротину, і не існує ні встановленої кількості, ні точних часових рамок для вживання продуктів, багатих на каротин. Але вчені розробили дієту для отримання гарної золотавої шкіри, що складається з моркви, помідорів, батату, шпинату, капусти кале та оливкової олії — продуктів, які не тільки додадуть шкірі здорового блиску, а й зможуть прибрати з талії кілька сантиметрів.