Мова ножів і виделок

15860 0

Ми у соцмережах:

Мова ножів і виделок

Мова знаків у ресторані нерідко замінює слова. Щоб вас правильно розуміли, потрібно опанувати їх досконально.

У вас у житті напевне були випадки, коли в ресторані ви виходили і залишали на столі напівпорожню тарілку, сподіваючись пізніше доїсти смачний салат. Але от жах: ви повертаєтеся, а блюдо уже забрали! І не треба в даній ситуації лаяти офіціанта — напевно, ви самі дали йому зрозуміти, що обід завершено.

Трапеза продовжується Більшість знаків за столом прийнято подавати за допомогою приборів. Якщо хочеться ненадовго звільнити руки (щоб взяти хліб або спокійно поговорити із сусідом), виделку варто покласти ліворуч, а ніж праворуч так, щоб ручками вони спиралися на стіл, а кінчиками, злегка розгорнутими від їдця, — на тарілку. Якщо користуєтеся тільки виделкою, точно так само покладіть її праворуч від себе. Іноді під час трапези потрібно трохи відпочити, вийти покурити або поговорити по телефону. Для тривалих пауз існують свої сигнали. Прибори перехрещують на тарілці, причому ніж кладуть вістрям вліво, а виделку — зубцями вправо. Це буде знак офіціантові, що трапеза ще не закінчена і блюдо нести не потрібно. Даного правила іноді навіть занадто скрупульозно дотримуються в європейських країнах. Часом люди, які сидять за столом, довгий час чекають наступної страви лише через те, що один з них не знає правил етикету (схрестив прибори на тарілці), адже в ресторанах прийнято змінювати страви всієї компанії одночасно, і вимуштруваний офіціант буде чекати, поки всі не закінчать.

Обід завершено! Якщо хочеш показати офіціантові, що твою тарілку настав час забирати, не потрібно відсувати її від себе або кидати в неї брудні серветки. Досить просто покласти прибори паралельно один одному так, щоб ручки відповідали стрілкам, що вказують на о пів на шосту. При цьому лезо ножа дивиться на їдця, а зубці виделки — вгору. Точно так само варто класти виделку і ложку після того, як з’їли десерт.

Сигнальна ложка Столовою ложкою правильно просигналізувати офіціантові складніше. Зазвичай суп подають в глибокій тарілці, яка стоїть на мілкій. Після завершення трапези в європейських ресторанах прийнято виймати ложку і класти її на нижнє блюдо. Прибор, залишений у супі, буде розцінений як знак, що гість хоче продовжити дегустацію. У наших ресторанах вважається допустимим залишати ложку в тарілці незалежно від того, вирішили ви просто відпочити або завершити трапезу. Уважний офіціант, звичайно, уточнить, що саме ви маєте на увазі, але якщо не хочете завчасно розстатися із супом, стежте, щоб його ненароком не віднесли. Точно так само прийнято робити, коли салати або десерти подають у глибоких вазочках або піалах, куди покласти ніж або виделку неможливо. Такий посуд зазвичай ставлять на мілку сервірувальну тарілку. Поки не закінчите дегустацію, нехай ваша виделка і ніж спираються на неї кінчиками, як на звичайну тарілку, а на завершення покладіть прибори паралельно — це повинно привернути увагу офіціанта. Якщо ж вазочка дозволяє, можна залишити ложку просто в ній.

Східні премудрості У східних ресторанах існують свої премудрості. Якщо ви в китайському закладі, закінчивши їсти, покладіть палички поперек тарілки кінцями вліво, — це буде повідомленням офіціантові, що настав час забрати зайвий посуд. А от у японському закладі так робити не можна. Під час і після закінчення трапези хаси кладуться на колишнє місце, тобто на прямокутну підставку, гострими кінцями вгору.

Серветку в тарілку Власною сигнальною системою володіє і серветка з тканини. Якщо ви вирішили ненадовго відлучитись із-за столу, її потрібно залишити на стільці, а повернувшись, знову акуратно скласти вдвічі й покласти на коліна. Коли ви залишаєте ресторан, потрібно покласти серветку використаною стороною усередину ліворуч від тарілки — тоді офіціант зрозуміє, що людина більше не прийде і її посуд можна забирати. Головне — ніколи не кладіть серветки з тканини в посуд! Ретельно згортати або намагатися повернути її до початкового вигляду, споруджуючи фігури, теж не потрібно.

Важливо! Щоб привернути увагу офіціанта, не треба підхоплюватися з місця, стукати ложкою по тарілці або заклично розмахувати руками. Досить повернути голову в його бік і постаратися зустрітися з ним очима. Ще можна злегка підняти руку, але ні в якому разі не махати нею.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також