Може опинитися на вулиці, бо не змогли домовитися

1768 0

Ми у соцмережах:

Може опинитися на вулиці, бо не змогли домовитися

Рівнянин Андрій Касянчук впродовж більше десятка років проживав з батьком, доглядав його після інфаркту. Торік батько помер, а син втратив право на користування його житлом, адже за документами основною квартиронаймачкою залишилася його мачуха Людмила Кислюк, з якою батько Андрія розлучився за три роки до смерті. Нині чоловік через суд намагається повернути право жити у батьковій квартирі.

Батьки Андрія розлучилися, коли йому було одинадцять років, проте деякий час вони продовжували жити в одній квартирі. Згодом це житло було обміняне: батько разом з осиротілою племінницею переїхав у двокімнатну квартиру на вулиці Черняка, а Андрій залишився жити з матір’ю в однокімнатній. Однак мати вийшла заміж вдруге, тому Андрій переїхав до батька, який на той час теж уже був одружений. Сімейне життя Андрієвого батька не склалося і вдруге: він займався науковою діяльністю, був доцентом Національного університету водного господарства та природокористування і більшість часу приділяв роботі. Може, через це і почалися з другою дружиною непорозуміння, які згодом переросли у відстоювання права на житло для сина, незважаючи на те, що з Людмилою Кислюк батько розлучився. Хоча жінка і після розлучення залишилася зареєстрованою у цій квартирі, жила в окремій кімнаті, проте, як розповів Андрій Касянчук, вона практично там не з’являлася. За письмовим дорученням батька його колишня дружина — мати Андрія — разом з племінницею зробили в квартирі ремонт, адже між ними і після розлучення зберігалися дружні стосунки. З Людмилою Кислюк почалися відверті сварки, а останнім часом вони спілкувалися лише письмово, залишаючи у квартирі записки. — Людмила Кислюк ще за життя батька не заперечувала проти мого проживання в цій квартирі, не намагалася мене виселити, проте і не давала згоди на те, щоб він зареєстрував мене у квартирі як члена своєї сім’ї, — розповів Андрій. Постійні сварки призвели до відстоювання своїх прав у судах. Батько Андрія подав заяву на те, щоб позбавити пані Кислюк права на житло у зв’язку з її відсутністю. Було чотири судових засідання, а до п’ятого Андріїв батько не дожив. Власне, тоді суд і визнав право Андрія на користування квартирою. Проте Людмила Кислюк оскаржила це рішення в Апеляційному суді, який задовольнив її позов. Адвокат Андрія Касянчука розповіла, що проблему обом сторонам можна було б вирішити, якби Людмила Кислюк погодилася на пропозицію Андрія спільно приватизувати квартиру, ізолювати обидві кімнати, щоб було два входи, і жити окремо. Однак такої згоди не було. — Права пані Кислюк не порушилися б, якби суд задовольнив позов Андрія. До того ж жінка має ще житло у селі Невірків Рівненського району, а в Андрія ця квартира — єдина, — зазначила адвокат. Сама ж пані Кислюк стверджує, що їй не завжди повідомляли про судові процеси, через що вона не з’являлася на всі судові засідання. Коментувати ситуацію детальніше жінка теж відмовилася, аргументуючи це тим, що поки що вона не бачила рішення Апеляційного суду.

Коментар юриста управління житлово-комунального господарства Надії Ройко: — Людмила Кислюк зареєстрована у квартирі на вулиці Черняка як член сім’ї наймача, тобто батька Андрія Касянчука, а сам Андрій — піднаймач, який не має самостійного права на користування квартирою. Згідно з законодавством, зі смертю наймача втрачає юридичну силу і договір найму, а відповідно — і договору піднайму житла. Права пані Кислюк порушилися б, якби постало питання про її виселення, а Андрій Касянчук добивається лише визнання його права на користування квартирою. Якби вони домовилися, проблему можна було б вирішити і без судів. А житло, яке знаходиться поза межами міста та належить пані Кислюк, ніякого відношення до справи не має.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також