Може, Юсюка на місце Третяка?

2115 0

Ми у соцмережах:

Павло Юсюк, Олександр Третяк

Якщо ви думаєте, що рішення про те, як має виглядати центр Рівного, ухвалюють люди, уповноважені на це жителями міста, то ви глибоко помиляєтесь. Вже третій десяток років підприємець Павло Юсюк забудовує центр міста на власний розсуд. Він робив це і тоді, коли містом керував Віктор Чайка, і тоді, коли міським головою був Володимир Хомко, і тепер, коли містом керує Олександр Третяк. Щораз, коли Павлу Юсюку спадає на думку збудувати у центрі Рівного щось таке, він робить це, незважаючи ні на що і ні на кого. Тож якщо у Рівному і є законно обрана влада, то Павла Юсюка ця влада не обходить. Бо він – господар кварталу в центрі Рівного і робить там все, що забажає. То може, не займатись дурницями і поставити Юсюка міським головою? Ну і що з того, що його ніхто і нікуди не обирав? Він сам себе «обрав» лише йому відомими методами і, судячи з усього, не порушив при цьому жодного закону. Тож коли захочете дізнатися, як виглядатиме центр Рівного за кілька років, то йдіть не до міського голови Олександра Третяка, а до Павла Юсюка. Бо саме він і буде це вирішувати!

Павло Юсюк є власником готелів «Централь» та «Міленіум», кафе «Фортісімо», ресторану «Блюз і джаз», розташованих навпроти центрального майдану Рівного. Минулого року він збудував там семиповерхову будівлю, яка ще невідомо як називатиметься.

На цьому підприємець вирішив не зупинятися. На території «кварталу Юсюка» має з’явитися новобудова, що постане на місці ресторану «Блюз і джаз», з якого колись усе починалося. Поки що ресторан ще приймає відвідувачів. Однак Павло Юсюк вже повідомив владу Рівного про свої плани.

Зробив це шляхом презентації на засіданні архітектурно-містобудівної ради, до складу якої входять місцеві провідні архітектори. Рада діє при головному архітекторові міста Дмитру Котлярову.

Щоправда, усі зауваження ради архітекторів є консультативними. Тобто не обов’язковими до виконання. Саме тому минулого року стався скандал, викликаний тим, що Павло Юсюк попри рекомендації архітектурно-містобудівної ради та відсутність документів почав самовільно будувати новий готель. Виявилося, що цей готель уже введено в експлуатацію.

Ескіз майбутнього кварталу Юсюка

Микола Дядюсь, начальник міського управління ДАБК:

— Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України, заборонено будь-які перевірки на час дії воєнного стану. Тому ніякої перевірки того об’єкта ми не здійснювали. Оскільки перевірки заборонені, то й покарати нікого ми не можемо. По факту підприємець отримав містобудівні умови та обмеження, подав повідомлення про початок виконання будівельних робіт, а наприкінці минулого року той подав декларацію про готовність об’єкта. Тобто він введений у експлуатацію.

Тарас Шумейко, архітектор:

Можна вважати, що вулиця 16 Липня — це адміністративний центр міста. Адже в основному біля «Блюзу і джазу» знаходяться адміністративні, офісні приміщення й підприємства торгівлі. Нове будівництво буде проводитися на чотирьох ділянках, які об’єднають в одну. На першому поверсі буде зроблено парковку. Завдяки цьому загалом вдасться забезпечити приблизно 61 місце для паркування. Варіант з підземною парковкою ніхто не розглядав, адже в цьому місці проходить чимало мереж, які дуже дорого буде переносити. Окрім паркінгу, на першому та другому поверсі будівлі будуть торгові місця, на третьому — адміністративно-офісні приміщення, а на четвертому — ресторан. Будівля матиме великі панорамні вікна та багато озеленення.

Андрій Шевчук, заступник головного архітектора Рівного:

− Поки це лише оголошення про майбутні наміри. Нам би дуже хотілося, щоб замовник будівництва дотримувався порад архітекторів. Адже попередні проєктні пропозиції під час будівництва нового готелю взагалі не були дотримані. Якщо говорити дуже в загальному, то будівля з такими габаритами може бути там побудована. Але є дуже багато питань стосовно пожежних норм, яких потрібно буде дотриматися. Звісно, архітектурно-містобудівна рада має свої повноваження, а всі її зауваження є лише пропозиціями до будівництва.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також