Можна продати зерно, залишившись його власником

3640 0

Ми у соцмережах:

Можна продати зерно, залишившись його власником

Вже другий рік в Україні впроваджується програма заставної закупівлі зерна. Про її особливості розповів Володимир Тропець, заступник генерального директора обласного дочірнього підприємства Державної акціонерної компанії «Хліб України».

Вже другий рік в Україні впроваджується програма заставної закупівлі зерна. Про її особливості розповів Володимир Тропець, заступник генерального директора обласного дочірнього підприємства Державної акціонерної компанії «Хліб України».

Заставна закупівля зерна проводиться згідно з положеннями Закону України «Про зерно та ринок зерна в Україні», прийнятому в минулому році. Заставна ціна — це гарантована державою ціна на зерно, що відшкодовує середньогалузеві нормативні витрати на його вирощування і забезпечує товаровиробнику певний прибуток, достатній для відтворення його виробництва. Схема заставної купівлі проста: товаровиробник продає підприємству «Хліб України» (лише воно має право проводити такі закупівлі) зерно за заставною ціною, але при цьому не втрачає права власності на нього.

Якщо через певний час товаровиробник знайшов покупця, котрий бажає придбати зерно за ціною, вищою, ніж заставна ціна, власник зерна може забрати його назад, повернувши отримані кошти і сплативши певну суму за витрати на зберігання зерна. Остання в середньому становить 3,50 грн.-5 грн. за місячне збереження однієї тонни зерна залежно від того, на якому підприємстві воно зберігатиметься. Фактично товаровиробник отримує безвідсотковий кредит під заставу зерна, який завжди може повернути, як і своє зерно. Підтверджуватиме правомочність заставної купівлі зерна спеціальний документ — складське свідоцтво, яке заміняє форму №13. При поставці зерна на зерновий склад товаровиробник отримує складське свідоцтво встановленого зразка, яке забезпечує гарантії збереження якісних та незмінних кількісних параметрів зерна. Після цього складські свідоцтва передають державному агенту, як підтвердження передачі зерна на зберігання.

Впродовж трьох днів державний агент перераховує виробнику зерна його вартість . На сьогодні заставна ціна однієї тонни пшениці м’якої 3-го класу становить 550 гривень, 4-го класу — 495 гривень, 5-го класу — 400 гривень, 6-го класу — 370 гривень, жита групи «А» — 330 гривень, ячменю 3-го класу — 300 гривень, кукурудзи фуражної — 350 гривень, насіння соняшнику — 700 гривень. Як видно, заставні ціни значно нижчі, ніж біржові, собівартість вирощування однієї тонни зерна на Рівенщині становить 570 грн. За словами Володимира Тропця, в області з допомогою заставної купівлі планується заготовити 8 тисяч тонн зерна, на сьогодні вже придбано 200 тонн. Цьогорічний урожай все ж виправдав найпесимістичніші сподівання — середня врожайність становить 20 центнерів з гектара, притому що українська земля спроможна вигодувати до 100 центнерів.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також