Проектанти: реконструкція «Авангарду» виходить дорожчою, ніж будівництво

3331 0

Ми у соцмережах:

Проектанти: реконструкція «Авангарду» виходить дорожчою, ніж будівництво

Курйозна ситуація трапилася днями на будівництві стадіону «Авангард». Обвалилася частина західної трибуни — єдиної з чотирьох, яку мали зберегти як придатну для експлуатації.

На щастя, від обвалу трибуни, яка виходить на берег Усті, ніхто не постраждав. Одразу після інциденту на будівництво виїхали і проектанти, і представники міськради — вирішувати, що робити. Проте досі так і не вирішили, будуть взагалі зносити приміщення, а чи частину таки укріплятимуть і залишатимуть. Щодо інших трьох трибун, то вони з самого початку були визнані непридатними. Східну трибуну, де центральний вхід до стадіону, демонтували повністю з фундаментом, північну та південну вирішили зносити до фундаменту.

Валентин Алексієвець, головний інженер проекту реконструкції ТОВ «Орбіта Будпроект», яке з минулого року є проектантом реконструкції «Авангарду»:

Ми обстежували трибуну одразу, як нас призначили проектантами після львівської фірми. Копали шурфи, фундаменти відкопували — і встановили, що трибуна була в аварійному стані ще тоді, рік тому. Оскільки трибуна була відкрита і не експлуатувалася, то стан її тільки погіршувався. Там тріщини пішли, простінки були зруйновані. Її мали підсилювати, відповідно до проекту, але вона не достояла до цього часу — і сама завалилася.

Два тижні тому збиралися проектанти, замовники, будівельники, обговорювали першочергові заходи. Мали принаймні демонтувати плити перекриття, аби було безпечно для будівельників. Але там у деяких місцях вже були тріщини 5-10 сантиметрів, а потім дощі пішли — от вона і впала. Вже як обвалилася, ми виявили, що збудовано її було погано: плити перекриття не зв’язані з колонами і стінами. Опирався бетон на бетон, не було арматури — нічого. Обвалилися перші три прольоти, вони і були найбільш аварійними. Інколи буває, що реконструкція дорожча, аніж нове будівництво. Так воно складається і з цим об’єктом.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також