На березі Басового Кута уже не спорткомплекс, а «дача»

10038 2

Ми у соцмережах:

На березі Басового Кута уже не спорткомплекс, а «дача»

Пригадуєте, як торік жваво обговорювали будівництво триповерхової будівлі на вулиці Чорновола, за кілька десятків метрів від берега Басового Кута? Біло-коричнева будівля нині непогано виглядає з мосту на вулиці Басівкутській. І все б нічого, але відповідно до вимог законодавства мала би бути спорткомплексом. Втім, ще на початку будівництва було очевидно: будують не спортивну споруду, як заявляли, а житловий будинок. Нічого нового у тому, що біля озера у Рівному з’явився ще один котедж, погодьтеся, немає. Але чи не вперше з уст посадовців прозвучала схема, як на перший погляд незаконне будівництво у зоні природних ландшафтів можна зробити цілком законним.

 

«Спорткомплекс» має адресу Чорновола, 94-Б і збудований за метрів 50-70 від води. Зовні будівля уже цілком готова. Біля входів навіть поставлено вазони, очевидно, щоб привернути увагу потенційних покупців.

Будівельники ще працюють всередині та облаштовують територію навколо: ближче до води буде тенісний корт, далі — дитячий майданчик.

Офіційною замовницею будівництва спорткомплексу і власницею землі біля Басового Кута є Олександра Ілліч. В Інтернеті можна знайти інформацію, що вона також є головою ОСББ «ЖК Європейський» на вулиці Марка Вовчка.

Кілька ділянок неподалік, на яких також сьогодні триває будівництво, належать ще одному Іллічу, але вже Олександрові. Подейкують, що насправді за будівництвом біля Басового Кута стоять люди, які мають близькі (кумівські) стосунки з головою Рівненської ОДА Олексієм Муляренком. Але це лише чутки…

Земля біля Басового Кута, де почала будуватися пані Ілліч, відповідно до генерального плану Рівного, належить до зони Р-2 або ж зони природних ландшафтів.

Відповідно до законодавства, там можна будувати хіба спортивні та оздоровчі комплекси або виставкові комплекси. За спеціального дозволу ще — готелі, кемпінги, туристичні центри, санаторії, лікарні, пансіонати, кафе та ресторани. Але не житлові будинки.

Тож аби отримати містобудівні умови, забудовниця і заявила, що зводитиме спортивно-оздоровчий комплекс.

Після обурення громадськості та депутатів, бо ж будують комплекс близько до озера, його перевіряла ДАБІ. Порушення знайшли, але начебто незначні. Наприклад, двері у будівлі не відповідали за розмірами тим, що були зазначені у проекті. Постанову міської ДАБІ про притягнення до адмінвідповідальності пані Ілліч намагалася оскаржити у суді.

А заодно у березні та квітні подала повідомлення до ДАБІ, що збирається ще не завершений спортивно-відпочинковий комплекс на Чорновола реконструювати під дачний будинок. Причому єдина триповерхова споруда перетворилася на більше десяти «комплексів» за єдиною адресою.

Відповідно, і земельна ділянка, на якій стоїть будівля, на початку року була розбита на понад десять дрібних ділянок, кожна з яких займає близько сотні «квадратів». Власницею більшості досі є Олександра Ілліч, проте кількома з березня вже володіє рівненський підприємець Валерій Лозінський.

Біля «спорткомплексу-дачі» зводять ще чотири подібних будинки котеджного типу. Оскільки земля, на якій будують, є «для ведення особистого селянського господарства», будинки за документами і називають «дачами».

Біля них — центр продажу «елітного комплексу апартаментів на березі озера». Обіцяють на вивішеному банері напівкритий паркінг, єврокотельню, європейську якість та низькі ціни.

Поспілкуватися з Олександрою Ілліч не вдалося. Жінка одразу вибила, почувши, що телефонують журналісти. Іван Шевчук, який торік називав себе представником забудовниці, тепер запевняє, що до будівництва не має жодного стосунку. Втім, працівники на будмайданчику телефонують саме йому, коли приїздять журналісти.

 

 Іван Шевчук зазначає:

  — Пані Ілліч, наскільки мені відомо, припинила будь-яку діяльність. Нові власники, кияни, проводять реконструкцію комплексу під дачі. Прізвища сказати не можу. Знаю, що продавалася споруда через оголошення. Багато галасу навколо будівництва наробили: що близько до води, що водовідведення не буде… Наскільки знаю, в Олександри Ілліч виникли фінансові труднощі, бо негативна реклама була зроблена. 

Валерій Стасюк, в.о. начальника управління Державного архітектурно-будівельного контролю Рівненської міської ради: 

У дачні будинки спорткомплекс переводять шляхом реконструкції. Це своєрідна схема, але всі документи, які вимагає законодавство, забудовник надає. Якщо йдеться про реконструкцію будівлі, то це не суперечить вимогам зони Р-2. Ми не можемо забудовнику відмовити. Коли будували спортивно-оздоровчий комплекс, ми перевіряли будівництво. Виявили порушення, притягнули до відповідальності. Проте забудовник оскаржує наші приписи у суді.

 

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також