На бурштинокопачах зароблятимуть більше

2457 0

Ми у соцмережах:

На бурштинокопачах зароблятимуть більше

Рівненська поліція все рідше звітує про затриманих на Поліссі бурштинокопачів. Можна навіть подумати, що бурштин в області видобувати припинили — недарма ж майже півроку Нацгвардія тут працює.

Тільки у вихідні прикордонники зафіксували видобуток бурштину в чотирьох місцях на Рівненщині — поблизу сіл Кухітська Воля Зарічненського району, а також Грицьки та Грані Дубровицького. До речі, ділянку землі поблизу останнього села Держгеонадра хотіли виставити на аукціон і продати сертифікат на користування надрами там котрійсь із фірм, яка б промислово видобувала бурштин. Проте обласна рада відмовила, посилаючись на те, що спочатку має бути прийнятий закон, який дозволить видобувати бурштин місцевим старателям. Згаданий закон Верховна Рада «інтенсивно» приймає вже кілька років. Навесні минулого року за проект «Закону про видобування та реалізацію бурштину» проголосували у першому читанні. До другого справа так і не дійшла. Натомість днями у парламенті нардепи від БПП Іван Мельничук та Валерій Карпунцов зареєстрували законопроект про внесення змін до Кримінального кодексу України — щодо посилення відповідальності за незаконне видобування та використання бурштину. Якщо закон приймуть, а його підтримують і рівненські обранці, то у Кримінальний кодекс внесуть окрему статтю про «незаконний видобуток, незаконне використання або незаконні операції з бурштином». Досі затриманих бурштинокопачів карали за статтею про порушення правил використання надр, найсуворіше покарання за яку — 12 тис. грн. штрафу або позбавлення волі на три роки (хоча ув'язнення до старателів і не практикували). Зміни, які хочуть внести у Кримінальний кодекс, передбачають, що мінімальний штраф за незаконне видобування, перевезення, зберігання, збут чи придбання бурштину буде 170 тис. грн., а максимальний — 850 тис. грн. Окрім того, за групове видобування бурштину можна буде потрапити за грати на 5-8 років, а якщо видобувати у заповіднику — то і на 12 років. При цьому держава конфісковуватиме все майно затриманих.

Сергій Євтушок, народний депутат від Рівненщини: — Підтримую посилення кримінальної відповідальності за незаконний видобуток бурштину. Але має бути комплексне вирішення проблеми. Потрібно прийняти низку законопроектів, зокрема, дозволити старательський метод видобутку бурштину. Законопроект, який минулого року прийняли у першому читанні, вносять у порядок денний теперішніх засідань, але ставлять його наприкінці, тож до нього черга не доходить. Особливо цей закон приймати не хочуть, бо він невигідний тим, хто «сидить» на бурштинових схемах. До слова, підтримую Рівненську обласну раду, яка на минулому засіданні відмовила Державній службі геології та надр проводити аукціон. Ця служба — корупційний монстр.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також