На чартери — знижки на півмільйона від рівненського аеропорту

2123 3

Ми у соцмережах:

На чартери — знижки на півмільйона від рівненського аеропорту

Рівненський аеропорт, який торік наростив борги до 25 млн грн і не мав коштів перед Різдвом, щоб виплатити зарплату працівникам, робить півмільйонні знижки для авіакомпаній. Таку щедрість аеропорту виявила Держаудитслужба під час останньої перевірки. А заодно встановила ще декілька «цікавих порушень».

Фінансові зловживання рівненського аеропорту стали темою обговорення на колегії Рівненської ОДА минулої п’ятниці. З доповіддю про порушення виступив Анатолій Карп’юк, начальник управління Західного офісу Держаудитслужби у Рівненській області.

— Аудит у рівненському аеропорту проводили на звернення обласної ради, — зазначив п.Карп’юк. — Три роки тому ми також перевіряли це підприємство і виявили прямих порушень на 1 млн грн. Керівництво аеропорту врахувало недоліки і старається на ті ж граблі не наступати. Але, на жаль, ми знову виявили порушення. Фінансова дисципліна на підприємстві — не на належному рівні. Так, керівник надає заборонену законодавством знижку на півмільйона гривень на обслуговування чартерних рейсів. Суб’єктивні пояснення цьому є, але все ж це порушення.

Також було виявлено, що аеропорт сплатив за електроенергію півмільйона гривень, які б мали заплатити орендарі, проте їм не було виставлено рахунки. Також підключено до електричної системи аеропорту дві приватні автозаправки та готельно-ресторанний комплекс «Софія». А ще підприємство має трохи більше 2 млн грн дебіторської заборгованості і не вживає заходів, аби орендарі повернули борг. Якщо ситуацію не змінити, то аеропорт стане «Нью-Васюками».

Коментарі директора аеропорту Ігоря Насинюка отримати не вдалося: на телефонні дзвінки він не відповідав. Його перший заступник В’ячеслав Свінтозельський зазначив, що відповісти на зауваження аудиторів детально може лише директор. Втім, зазначив:

— АЗС та «Софія» — субпідрядники. У них — окремі договори з електропостачальним підприємством, але лінії електромереж йдуть від нас. Економіст та директор підприємства про це знають. Щодо знижок для авіакомпаній, то це спочатку узгоджували з обласною радою, а тоді вже з директором.

У «Софії» на наше прохання також прокоментували ситуацію:

— З 1998 року в нас є договір, що нам аеропорт постачає електроенергію. В аеропорту є лічильник, який рахує, скільки нам електроенергії постачається. Також від аеропорту нам виставляється рахунок, за яким ми і платимо: РОЕК за електроенергію і аеропорту за її перетікання. Тобто все законно.

Зазначимо, що торік обласна рада уклала з Ігорем Насинюком контракт на три роки — до липня 2021 року. За рік до цього керівництво Рівненської ОДА вимагало звільнити п.Насинюка, звинувачуючи у неефективній роботі. Після пікетів працівників аеропорту під стінами облради та ОДА директора залишили на посаді. Проте не виключено, що нові висновки Держаудитслужби керівництво області зможе використати як підставу для дострокового розірвання контракту з Ігорем Насинюком.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також