На чому в Україні можна їздити без «прав»

11632 0

Ми у соцмережах:

На чому в Україні можна їздити без «прав»

На яких «машинах» можна їздити без посвідчення водія

 
Для керування багатьма видами транспортних засобів в Україні потрібне посвідчення водія. Але є й винятки – на деякі "машини" не потрібні дозвільні документи.

Велосипед

На велосипедах можуть їздити навіть маленькі діти, однак існує обмеження – на дорогу можна виїжджати тільки починаючи з 14 років.

Мопеди і скутери

Згідно з чинними Правилами дорожнього руху, для пересування на мопедах і скутерах потрібне посвідчення водія, якщо їхня потужність становить 3 кВт і вище. Якщо ж транспортний засіб має потужність менше 3 кВт, можна їздити без «прав».

Але це стосується лише тієї техніки, яка оснащена електромотором. Для мопедів та скутерів із двигуном внутрішнього згоряння посвідчення потрібне в будь-якому разі.

Донедавна мопеди і скутери з робочим об'ємом до 49 куб. см можна було не реєструвати, але з червня 2020 року це потрібно робити обов'язково.

Електросамокати

Цей відносно новий вид транспорту набуває в Україні все більшої популярності. На нього також поширюється "правило трьох кіловат". Водночас на переважну більшість електросамокатів «права» не потрібні, оскільки їхня потужність становить від 0,1 до 1 кВт.

Сегвеї та моноколеса

Ці види транспорту більше призначені для прогулянок, ніж для цільових поїздок. Проте на них також не потрібні «права», хоча вони й розвивають пристойну швидкість.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також