На дім для безхатьків у Рівному витратили більше 5-ти мільйонів

3776 0

Ми у соцмережах:

Фото зі сторінки Олексія Муляренка у Фейсбуку

Комунальний заклад «Рівненський обласний центр з надання соціальних послуг», де жили безпритульні, ось-ось переїде у нове приміщення на вул. Жоліо-Кюрі, 21. На разі ремонтні роботи тут завершують.

Відповідне рішення свого часу прийняла Рівненська ОДА з огляду на те, що старе приміщення закладу не було пристосоване для центру соціальних послуг, розповідає Олексій Муляренко:

— Раніше відділення для бездомних розміщувалось у будівлі на вулиці Дубенській, 71-А, яку колись звели під дитячий садок.Там тіснилося декілька організацій соціального спрямування — обласний Центр соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді, Центр соціальної психологічної допомоги, відділення для бездомних, а також пенітенціарна служба.

Ми прийняли рішення розселити ці структурні підрозділи та відновити дитсадок. Повноцінний притулок для бездомних тепер буде функціонувати на вулиці Жоліо-Кюрі, 21. Приміщення реконструювали, а нині облаштовують меблями. Це чи не єдиний в Україні центр, де безхатченків обліковуватимуть, харчуватимуть та влаштовуватимуть на ночівлю. До того ж вони будуть самі себе обслуговувати, готуватимуть їжу та прибиратимуть. Це, в свою чергу, сприятиме їхній соціалізації. А вмістити притулок зможе аж 90 осіб. Там передбачено 50 ліжок, а в зимовий період працюватиме кімната для обігріву на 40 чоловік.

На реконструкцію об’єкта було виділено 5 922 700 грн. Зокрема, кошти ДФРР становлять 4 905 700 грн. З обласного бюджету надали 1 023 000 грн., а з міського — 532 000 грн. Тут харчуватимуть та забезпечуватимуть нічліг особам, які не мають житла. Також функціонуватиме відділення надання допомоги інвалідам, пенсіонерам та іншим найбільш незахищеним верствам населення. Окрім того, в центрі відкриють нове відділення — обліку та підтриманого проживання бездомних осіб.

— Такі відділення вже давно функціонують при подібних центрах соціальних послуг в інших містах України — Чернівцях, Києві, Харкові, — розповів директор КЗ «Рівненський обласний центр з надання соціальних послуг» Валерій Стасюк. — Ми їздили туди і вивчали їхній досвід. Що представляє собою це відділення? Це кімната, розрахована на 10 чоловік, де забезпечено всі зручності: є ліжка, шафи, столики. Є тут окрема душова і пральня, кухня. Всі, хто тут проживатиме, зможуть самостійно готувати собі їжу і знаходитися тут цілодобово, організовуючи свій побут. Плата за добу проживання у кімнаті буде символічною — 15 гривень за добу.

Це не наше нововведення, а Державний стандарт підтриманого проживання бездомних осіб, який ми впроваджуємо. Завдяки відкриттю цього відділення, а також повному оновленню меблів, матраців, посуду наш центр вийде на новий, якісніший, рівень надання послуг населенню.

У закладі також діятиме служба психологічної допомоги. Тут соціально вразливі верстви населення зможуть отримувати консультації з працевлаштування й просто поради з організації свого життя, керування своїми ресурсами.

— Ми розраховуємо на те, що дамо людині поштовх розвиватися далі, — каже заступник директора центру Наталія Микита. — Умовно кажучи, ось до нас прийшла людина без нічого. Ми її прихистили й дали дах над головою. Наступний крок — оформлення документів, за ним — допомога у працевлаштуванні. Поки стає на ноги, людина проживає у нас. Проте надіємося, що згодом вона «випуститься».

Мета нашого центру — створити своєрідну драбину, по якій людина, яка втратила все, зможе піднятися до достатнього рівня, щоб повноцінно жити в соціумі. І відділення обліку та підтриманого проживання бездомних осіб — одна з її сходинок.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також