На екскурсію — у бункер Коха

2166 0

Ми у соцмережах:

На екскурсію — у бункер Коха

Тьмяні коридори, слизькі сходи, сире повітря і багнюка під ногами. Приблизно так можна описати зараз бункер Еріха Коха, який активно розчищає орендар Сергій Шабалін-молодший, щоб в майбутньому зробити там музей тоталітаризму. Цього тижня він провів першу екскурсію для рівнян.

Бункер Коха «І це все?» — дивувалися відвідувачі, оглядаючи три порожніх кімнатки з написами хуліганів, в одній з яких із стін стирчать рештки арматури, а в іншій в підлозі прорубана кимсь діра. Однак екскурсія викликала жвавий інтерес, після відвідин люди ділилися фотографіями і новими версіями, що ж насправді було у цій споруді — бункер гауляйтера Коха чи просто пункт зв'язку? А от до відкриття музею і повноцінних екскурсій, за словами п. Шабаліна, ще далеко. У найкращому випадку — не менше року. Бо перш ніж розставляти експонати, бункер треба привести до ладу. alsoread:http://rivnepost.rv.ua/showarticle.php?art=049713 Сергій Шабалін, орендар:

— Найімовірніше, це був саме запасний командний пункт, але нехай називають бункером Коха, якщо це приваблює туристів. Воду відкачуємо, але в деяких місцях доводиться ступати по дошках, щоб не намочити ноги. Головне зараз — позбутися сирості, зробити гідроізоляцію. А тоді вже можна буде штукатурити, прокладати електропроводку, ставити вітрини з експонатами. Стіна — це півтора метра бетону, мобільного зв'язку всередині немає. Коли саме тут з'явиться музей тоталітаризму — багато в чому залежить від того, як швидко нам надаватимуть дозволи на проведення робіт, адже бункер знаходиться в охоронній зоні пам'ятки національного значення, якою є будівля гімназії — нині краєзнавчого музею. Лише на прибирання (вивезли шість вантажівок сміття) та відновлення вентиляційних каналів у нас пішов цілий місяць — досі потік повітря був настільки слабкий, що запах від викуреної цигарки міг вивітрюватися дві доби. Роботи попереду ще дуже багато, щонайменше, на рік.
Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також