Продовжуємо розповідати про те, як рівненський бізнес долає кризу та забезпечує мешканців області усім необхідним. Нещодавно голова обласної військової адміністрації Віталій Коваль відвідав підприємство «Щедра Нива», яке виробляє смачні консерви з місцевої квасолі, горошку та кукурудзи. І був приємно вражений побаченим: під час війни підприємство не зупинилося, сьогодні тут працюють 100 осіб, а в сезон — близько 300. Сплачує в рік 6 мільйонів гривень ПДФО. Є у них і власна лабораторія, яка контролює якість продукції.
Ігор Кирик, директор виробничо-комерційного підприємства «Щедра Нива»:
— Обсягів виробництва через війну не зменшували. У перший день російського вторгнення зібрали колектив на нараду — вирішили, що за будь-яких обставин маємо працювати. Це ж навіть психологічно краще, ніж сидіти перед телевізором і постійно переглядати новини. Окрім того, відчуваємо і свою відповідальність за продовольчу безпеку в країні. Перші десять днів, коли було багато повітряних тривог, працювали за скороченим графіком. Нині уже працюємо повний робочий день. У нас підприємство повного циклу — тобто ми самі вирощуємо сировину та переробляємо її, розвозимо продукцію.
Як і всім, війна додала складнощів: логістика нині така складна, що важко обрахувати й собівартість продукції. Грубо кажучи, щоб завезти ті ж консерви в Дніпро, на кожну баночку додалася гривня… Але труднощі долаємо. Налагоджуються поставки до інших областей, триває посівна. Пальним ми запаслися, до середини сезону вистачить. А надалі сподіваємося, що влада таки зможе розібратися з дефіцитом пального і подолати кризу. Так само заздалегідь подбали про достатню кількість добрив і засобів захисту рослин.
На жаль, продукція буде дорожчати. Адже в ціні зросло практично все. Однак дивимося в майбутнє з оптимізмом і віримо в перемогу України. А тим часом, допомагаємо волонтерським центрам та нашим військовикам — нещодавно придбали КамАЗ на потреби армії. Колектив не скорочували й зарплати не урізали. Навіть взяли на роботу одного переселенця з Харківщини. Наша справа — виростити урожай і переробити його на смачні поживні продукти.
Олена РАКС.