На лікування дуба, який «падає вже 100 років», потрібно 10 тисяч

2125 0

Ми у соцмережах:

Активісти захищають старі дерева і садять нові

На вулиці Пластовій, що у Рівному, росте один з найстаріших дубів міста. Старожили запевняють, що дерево росло ще задовго до того, як тут з’явилися перші будинки. Точний вік дерева досі невідомий, проте експерти зауважують, що йому точно більше 300 років. Оскільки дуб є місцевою знаменитістю, то захисники природи прикрасили його табличкою, на якій вказано породу та приблизний вік дерева. Однак пенсіонер Олександр Галябар, який мешкає в будинку неподалік, впевнений, що могутнє 20-метрове дерево може впасти і зруйнувати будинок, тому штурмує міську раду із вимогою його спиляти. Більше того, в одній з дискусій з чиновниками рівнянин емоційно заявив, що готовий себе спалити, якщо комунальники не приберуть дерево.

Оксана Майборода, координатор проекту «Сад історій»:

На вулиці Пластовій таких дубів росте кілька. Можна сказати, що це був ряд. Вулиці там ще не було, а дуби уже росли. Наразі той дуб, який вимагають спиляти, в хорошому стані. Однак йому завдали шкоди комунальники, коли прокладали дорогу. По-варварськи було пошкоджено коріння дерева. З того боку, де клали бордюри та пошкодили коріння, почалося його відмирання. Але дуб — це дуже стійке дерево. Зараз на місці пошкодження утворилося дупло, яке треба професійно полікувати. Якщо це зробити, то дерево простоїть у хорошому стані ще не одну сотню років. Нам потрібно зберегти ті унікальні дерева, які у нас вже є.

Спірний дуб на Пластовій

Ірина Куроченко, керівник екологічного центру ПДМ:

Приблизно 10 років ми займаємося дослідженням вікових дерев міста. Все почалося з того, що біля Палацу на вулиці Гребінки почали зрізати дуб, якому, за нашими підрахунками, близько 300 років. Це дерево ми відстояли, йому лише пошкодили крону. Тоді у нас і виникла ідея провести інвентаризацію вікових дерев Рівного. Для визначення віку дерев користувались такою методикою — міряли окружність стовбура дерева на висоті 1,30 м та множили на певний коефіцієнт. Так за кілька років знайшли понад 80 дерев, які ростуть уже понад сто років. До цього списку входять шість видів дерев — липа серцевидна, дуб звичайний, гіркокаштан, ясен, клен та в’яз. Пізніше з дітьми ми повісили таблички на дерева, щоб привернути до них увагу пішоходів.

Щодо дуба на Пластовій, то йому 300 років. Він перебуває у задовільному стані. Погіршує ситуацію величезне дупло, яке є всередині. Тобто всередині дуб на зріст людини порожній. Але його крона продовжує розвиватися, сухих гілок немає. Товщина дерева ще дає йому можливість рости, бо серцевина дуба досі широка. Проблема в цьому дуплі, яке знаходиться близько до кореневої частини.

Торік з Києва до нас приїздив арборист Володимир Ветроградський, який займається лікуванням дерев. Фахівець може полікувати дерево, проте це коштуватиме приблизно 10 тисяч гривень. У нас з дітьми було заплановано на весну кілька заходів зі збору коштів на лікування дерева. Сам по собі дуб гарний, проте його треба полікувати.

Справді, є один пенсіонер, який мешкає в будинку, що поряд. Чоловік впевнений, що дуб може впасти та знищити їхній будинок. Хоч це не так. Його напади на дуб ми уже відбили, проте він не хоче здаватися.

Володимир Хомко, міський голова:

Курйозна ситуація — чоловік просить спиляти дерево. Кричить, що дуб може впасти. Хоч той дуб уже падає більше 100 років. Однак він продовжує наполягати, що те дерево йому заважає. Активісти категорично проти спилювання та захищають дерево. В місті таких суперечливих ситуацій багато…

Можливо, саме в процесі створення електронної бази зелених насаджень й вирішиться доля й того дуба. Бо за задумом, дерева не тільки порахують, а й визначать, хто саме за ними має доглядати і вчасно зрізати старі аварійні дерева. Тоді, можливо, й визначиться, чи доцільно шукати 10 тисяч гривень на лікування дуба, чи є потреба його зрізати, якщо він і справді є небезпечним для людей, які живуть поряд.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також