На Оствиці тепер живе біла милота

1447 0

Ми у соцмережах:

На Оствиці тепер живе біла милота

У парку історичної реконструкції часів Давньої Русі Оствиця, що знаходиться на лівому березі озера Басів Кут у Рівному, очевидці побачили білу ондатру і не одну.

Її зафільмували, коли ця милота пила воду з озера та розмістили світлини на фейсбук-сторінці Оствиці. Схоже вона там живе на одна. 

Ондатра — один з найважливіших хутрових промислових видів, дає цінну міцну шкірку. М'ясо їстівне, родом - з Північної Америки. Там  цього звіра навіть називають «водяним кроликом». В Україну ондатра вперше була завезена в 1944 році. Повільна на землі, ондатра добре плаває і чудово пірнає. Без повітря вона може обходитися до 12 — 17 хвилин. Зір і нюх розвинені слабо, в основному, тварина покладається на слух.

Ондатра веде напівводний спосіб життя, селиться по берегах річок, озер, каналів і особливо охоче — прісноводих боліт. Вона віддає перевагу мілководим (1 — 2 м завглибшки), не промерзаючим водоймищам зі звивистими берегами, покритими густою трав'янистою рослинністю.

Ондатри активні цілодобово, але найчастіше після заходу і рано вранці. Харчуються прибережними і водними рослинами — очеретом, рогозом, осокою, хвощами, стрілицею, рдесником. Навесні ондатра харчується молодими стеблами і листям, влітку і восени — прикореневими частинами і кореневищами, взимку тільки кореневищами. Поїдає також сільськогосподарські культури. Рідше, коли рослинної їжі мало, їсть молюсків, жаб і дрібну рибу.

Хутро ондатри складається з грубого волосся і м'якого підшерстку. Забарвлення спини і кінцівок - від темно-коричневого до чорного. Черево світліше, іноді сірувато-блакитне. Улітку забарвлення світлішає. Хутро дуже густе, щільне і пишне, що обумовлює його водонепроникність. Ондатра постійно стежить за своїм хутром: змащує жировими виділеннями і розчісує.

Але ондатри шкодять зрошувальній системі, греблям і дамбам. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також