На плавні у Рівному націлилися забудовники?

3435 0

Ми у соцмережах:

Скріншот з відео Оствиця

Активісти просять звернути увагу на проблему та вберегти унікальну екосистему.

Підозрілу діяльність неподалік помітили організатори парку історичної реконструкції "Оствиця", про що написали на фейсбук-сторінці:

- «Рівненські плавні» заплава річки Устя. Є природним фільтром, знаходяться на південному виході з міста. Останнім часом почалися активні роботи по підготовці до забудови. Рівняни мають знати, не буде плавнів не буде Басівкута, не буде річки в місті взагалі. До однієї проблеми браконєрів додалися ще й забудовники.

 

До речі, у коментарях під дописом рівнянин Ярослав Васюк згадав історію цієї місцини:

- Про плавні і "Басівкут". В 60-70 роки минулого століття, коли русло ріки Устя доходило до місця нинішньої Оствиці, вода в річці і у ставку (!) , була прозора і придатна для купання. Напевно плавні, які були після Новодвірського мосту, справлялися природньо очищаючи стоки, що іноді потрапляли з промислових підприємств Квасилова. Та і, звичайно, всі попередні влади, крім останньої радянської не дозволяли забудовувати прибережну зону навколо водойми. Про "Басівкут". Завжди, до зросійщення назва Басівкут ідентифікувалася з селом, а згодом і околицею/районом під назвою Басівкут. Після розширення ставу на річці Устя чомусь у вжиток широко впровадилося "Басовкутскоє озєро". Хоча ми, корінні басівкутці, називали став - ставом, або Басівкутський став. Басівкут залишався частиною сільської території приєднаної до міста. Чомусь в сусідньому Тернополі стоять таблички з вказівниками "Став..." , а не Кутківці (таке ж подібно до Басівкута село, що ввійшло до міста). Можливо і в нас, всеж таки - Басівкутський став???


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також