На полігоні вже запускають каліфорнійського черв’яка

3893 0

Ми у соцмережах:

На полігоні вже запускають каліфорнійського черв’яка

Професор Національного університету водного господарства та природокоритування Петро Скрипчук придумав, як переробляти опале листя, яке збирають на вулицях. І на Рівненському полігоні вже цим займаються.

Ростислав Кралюк, начальник КАТП-1728, розповів:

— Ми співпрацюємо з головами ОСББ, управлінськими компаніями, парками. Пропонуємо їм утилізувати листя безкоштовно, приїхати і забрати його. Їм лишається тільки зібрати його в мішки. На полігоні ми вже підготували великий майданчик і почали складати листя у так звані бурти, як колись складали цукрові буряки на заводах. Це насипи шириною три метри та довжиною 30-40 метрів. Частково за кошти громадського бюджету, а частково за кошти підприємства придбали обладнання — подрібнювач листя та зелених насаджень і корморозкидач. Листя подрібнюємо, складаємо в бурти, запускаємо каліфорнійського черв’яка і накриваємо плівкою.

Загалом витратили 860 тисяч гривень громадського бюджету на придбання техніки та власних коштів — 100 тисяч на організацію процесу, зарплатню людям. Майданчик ще треба викласти плитами, закупити аератори, щоб періодично перевертати перегниваюче листя, та сито, щоб перетворити його після переробки в однорідну масу — гумус. Його й плануємо отримати в кінцевому варіанті. Гумус можна буде використовувати у місті як добриво, плануємо також його продавати, щоб теперішні наші вкладення принесли прибуток.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також