На Рівненську облраду вплинув не суд, а новий директор?

1581 1

Ми у соцмережах:

На Рівненську облраду вплинув не суд, а новий директор?

До грудня розробити і прийняти закон України, який би врегулював проблему з видобутком бурштину, доручив Кабміну президент Зеленський. Щоправда, зміна влади у Києві вже вплинула на видобуток бурштину на Рівненщині. Днями облрада вперше за останні кілька років дала погодження державному підприємству на отримання спецдозволу на видобуток сонячного каміння у Володимирецькому районі. Якщо підприємству «пощастить», ще до змін у законодавстві воно отримає 13,5 гектара землі з бурштином.

ДП «Бурштин України» з минулого року тричі зверталося за погодженням на геологічне вивчення та дослідно-промислову розробку родовища бурштину у 49 кварталі Цепцевицького родовища на Володимиреччині. Перші два рази облрада з різних причин відмовляла. Так само раніше не давала погодження іншому державному підприємству — «Укрбурштину». На сесії 30 серпня голосів «за» вистачило. Проголосували практично всі фракції, за винятком окремих депутатів.

«Бурштину України» потрібно ще отримати спецдозвіл від Держгеонадр, а опісля — погодження Мінекології на вилучення лісу, тож початок видобутку може затягнутися. Та й видобуватиме бурштин не саме державне підприємство, а приватний підрядник. Нагадаємо, що «Бурштин України», як і «Укрбурштин» у 2017 році, відповідно до розпорядження Кабміну стали єдиними, хто отримав дозвіл провести рекультивацію порушених внаслідок незаконного видобутку бурштину земель. Йдеться про сотні гектарів родовищ, з яких перед безпосередньою рекультивацією потрібно стовідсотково довидобути каміння. Причому видобувати, за рішенням уряду, можуть і приватні компанії, уклавши угоду з державною. «Бурштин України» першим розпочав процес оформлення документів і підписав домовленості з кількома приватними фірмами, зокрема з «Уорлд Ембер Юкрейн», яку позиціонують як компанію з американськими інвестиціями.

Оскільки облрада на попередніх сесіях не давала погодження на отримання спецдозволу, навесні «Бурштин України» подав на неї до суду. Засідання у справі тривають, проте не вони змінили думку депутатів. На підприємстві нещодавно змінився в.о. гендиректора — замість Дмитра Тяглія, який не знайшов спільної мови з керівництвом найбільшої у раді фракції БПП, призначено було маловідомого киянина Ігоря Даниленка. І домовленості відновилися.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також