На РАЕС — медична місія експертів МАГАТЕ. Міжнародне агентство з атомної енергії надало необхідне медичне обладнання та підтримку Рівненській АЕС

371 0

Ми у соцмережах:

На РАЕС — медична місія експертів МАГАТЕ. Міжнародне агентство з атомної енергії надало необхідне медичне обладнання та підтримку Рівненській АЕС

На Рівненській АЕС відбулася місія МАГАТЕ з надання медичної допомоги. Метою такої місії в Україні є оцінка спроможності щодо проведення обстеження та нагляду за станом здоров’я персоналу Рівненської, Південноукраїнської та Хмельницької АЕС, а також підтримка та спостереження за програмою обстеження здоров’я персоналу АЕС. До цілей місії належить проведення оцінки можливостей та потреб атомних станцій в контексті нової програми медичної допомоги та потреб у підтримці психічного здоров’я експлуатаційного персоналу, оцінка можливостей лікувальних закладів міст-супутників та підтримка програми скринінгу серцево-судинних захворювань для персоналу.

Для реалізації цих цілей на Рівненську АЕС прибули представники спеціальної місії МАГАТЕ з Молдови та США. Вони надали необхідні лікарські засоби, обладнання та вироби медичного призначення, визначені відповідно до потреб підприємства, необхідні для покращення якості та доступності надання медичної допомоги, особливо невідкладної медичної допомоги в умовах надзвичайних ситуацій. Це електрокардіограф, автоматичний зовнішній дефібрилятор, знеболювальні, протизапальні препарати, анальгетики, гемостатики, протиопікові набори тощо.

— Перша зустріч з МАГАТЕ за програмою медичної допомоги відбулася у березні цього року. Тоді ж було визначено попередній перелік необхідних засобів. Мета цієї програми — покращити якість надання медичної допомоги та створити той необхідний резерв, що може знадобитися на випадок надзвичайної ситуації з урахуванням війни в Україні. Ми дуже вдячні МАГАТЕ, це справді якісні ліки та обладнання. Сподіваємося, що й надалі ця співпраця буде підтримуватися, — підкреслила начальниця відділу охорони здоров’я служби охорони праці РАЕС, координатор співпраці в межах медичної програми МАГАТЕ- Наталія Кучерук.

Медичні експерти поспілкувалися з керівництвом РАЕС і фахівцями відділу охорони здоров’я служби охорони праці електростанції та обговорили питання додаткового постачання для потреб електростанції та Вараської багатопрофільної лікарні — єдиного закладу такого типу у місті-супутнику РАЕС, зокрема, щодо надання медичної підтримки в умовах надзвичайних ситуацій. Варто відзначити, нині за сприяння МАГАТЕ вирішується питання надання медичним закладам міст-супутників АЕС пакета готовності до надання медичної допомоги у надзвичайних ситуаціях.

Окрім того, експерти зустрілися з командою психологів відділу розвитку персоналу РАЕС та дізналися про умови, в яких працюють атомники; ключові фактори стресу; підтримку, яка вже надається персоналу, та про їхні найважливіші потреби; потреби в навчанні та ресурсах для надання психосоціальної підтримки тощо. Експерти МАГАТЕ відзначили позитивний досвід Рівненської АЕС у цьому напрямі, а також практику роботи психологів підприємства через «телефон довіри», що діє з початку повномасштабної війни в Україні.

— Нині ми маємо нові виклики, адже із зони бойових дій повертаються наші працівники, хтось втратив близьких і ми маємо нові завдання — діагностувати їхній психологічний стан і за потреби надати необхідну допомогу. Зокрема за підтримки ВАО АЕС-ПЦ нашим психологам було організовано онлайн-навчання за цим напрямом, — повідомила начальниця відділу розвитку персоналу РАЕС Галина Синиця.

У межах місії представники МАГАТЕ відвідали Вараську багатопрофільну лікарню та санаторій-профілакторій РАЕС. В останньому завдяки співпраці НАЕК «Енергоатом» та ДУ «Інститут серця МОЗ України» організовано безкоштовне поглиблене медичне обстеження працівників Рівненської АЕС. Кардіохірург, кардіолог, аритмолог, невролог та лікар функціональної діагностики проконсультували більше 50 працівників електростанції, які мають високий ризик серцево-судинної патології та небажаних наслідків серцево-судинних захворювань. До скринінгу серцево-судинних захворювань долучилися й медичні експерти МАГАТЕ, які також поспілкувалися з пацієнтами.

Під час свого візиту представники МАГАТЕ подарували маленьким мешканцям міста-супутника РАЕС популярні дитячі книги, журнали та розвивальні ігри, які зібрали американські школярі та родини працівників Агентства. Вони плануються до передачі в дитяче відділення місцевої лікарні та укриття ліцеїв міста.

Юлія КУЛАЄВА.
Фото: Надія ТИМОФЕЄНКО.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також