На РАЕС планують підвищити потужність енергоблоку

1429 0

Ми у соцмережах:

На РАЕС планують підвищити потужність енергоблоку

На Рівненській АЕС триває реалізація робіт щодо підвищення потужності енергоблоку №4 на 1,5%.

Підвищення потужності ядерних установок є загальносвітовою практикою. Світовий досвід свідчить, що основне обладнання реакторних установок типу ВВЕР-440 та ВВЕР-1000 має суттєві запаси на збільшення потужності. Як приклад: європейські атомні електростанції «Ловііса» (Фінляндія), «Пакш» (Угорщина), «Богуніце» (Словаччина), «Темелін» та «Дуковани» (Чехія), а також російські – Балаковська, Калінінська, Волгодонська і Кольська АЕС.

Створено концептуальне технічне рішення, яке пройшло експертизу в Держатомрегулювання України, щодо підвищення дозволеної теплової потужності реакторів енергоблоків-мільйонників Рівненської та інших діючих АЕC країни.

На Рівненській АЕС розпочато реалізацію комплексу робіт відповідно до Програми підвищення теплової потужності енергоблоків №№3,4 на 1,5%. Пілотним на підприємстві обрано енергоблок №4. Вже проведено серію обстежень та оцінку блоку. Планується, що дозволена теплова потужність становитиме 3045 МВт, електрична – більше 1020 МВт. Збільшення виробництва електроенергії досягатиметься за рахунок підвищення точності вимірювання потужності реактора та точності її підтримання при збереженні основних проектних рішень. Планується, що промислова експлуатація енергоблоку №4 на новому рівні потужності розпочнеться у наступному році – після планово-попереджувального ремонту-2019.

У перспективі також підвищення теплової потужності енергоблоків №№1,2 РАЕС до 108% (1485 МВт). Відповідне технічне рішення наразі очікує погодження в «Енергоатомі» ї, де буде проаналізовано доцільність та економічну вигідність цього питання. Як повідомив  на сайті РАЕС генеральний директор атомки Павло Павлишин, для підвищення потужності перших двох блоків існує ряд умов, які необхідно виконати, і в першу чергу, це розрахунки можливостей палива в активній зоні реактора та масштабна модернізація так званого «хвоста»: турбіни, генераторів та збуджувачів. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також