На Рівненщині — дефіцит, бо ділиться «світлом»

1238 0

Ми у соцмережах:

На Рівненщині — дефіцит, бо ділиться «світлом»

Графіки аварійних відключень електроенергії запровадили в Україні минулого тижня. Адже через прицільні ракетні удари росіян по теплових електростанціях виник її великий дефіцит. Хоч влітку набагато менше використовується електроенергії, але у вечірній час потужностей в мережі все одно не вистачає. Були аварійні відключення й на Рівненщини. Адже Рівненська АЕС активно ділиться «світлом» з мешканцями Київщини й інших областей, де було знищено теплові електростанції.

Людмила Шатковська, заступниця голови Рівненської ОДА:

— Лише третина населення Рівненщини відчуває на собі відключення електроенергії. Загалом з 2022 року вся область відчула на собі ці графіки відключень: як населення, так і бізнес. Можна пригадати, як минулого року обленерго в ручному режимі мусило регулювати роботу майже кожного підприємства Рівненщини. Особливо великих підприємств області. Прошу з розумінням поставитися до того, що відбувається. Адже енергетики працюють 24/7.

Сергій Невмержицький, голова правління ПрАТ «Рівнеобленерго»:

Рівненщина входить у єдину енергосистему країни. У випадку дефіциту потужностей в цій системі обленерго отримує термінове розпорядження «Укренерго» щодо застосування аварійного відключення для зменшення навантаження. Упродовж 15 хвилин ми змушені застосувати аварійні графіки — негайно та без попередження. Якщо говорити просто, то Рівненщина як й інші області, має свій ліміт електроенергії. Як тільки населення та бізнес перевищує цей ліміт споживання, то вводяться аварійні графіки відключень. Спрогнозувати те, на скільки область перевищить свій ліміт та коли це станеться, неможливо. Тому й в нас виникла ситуація, що графік аварійних відключень є, проте його не завжди застосовують. Аварійні відключення не є довготривалими. Це короткий період. Тому поки немає необхідності застосовувати погодинні відключення для мешканців Рівненщини.

Алла Ліхачова, речниця «Рівнеобленерго»:

— Атомні електростанціїі виробляють левову частку електроенергії. Однак у вечірній час зростає споживання електроенергії, бо люди приходять з роботи й вмикають електроприлади. У цей момент нестачу електроенергії покривали теплові та гідроелектростанції, які активно працювали у темну пору доби. Це все називається маневрова генерація. Але нам відомо, що зараз її немає — «Укренерго» повідомило, що теплові електростанції було знищено на 85%. Покрити цей дефіцит частково допомагає закупівля електроенергії з-за кордону, економія самого населення та «зелена» енергетика. Наприклад, у графіках можна побачити, що «світло» на Рівненщині мають вимикати тричі на день на кілька годин. Однак цього не робиться, бо область у денну пору доби не перевищує відведені ліміти споживання. Деякі господарства в області мають сонячні панелі. При сонячній погоді панелі генерують потужність, яка дозволяє забезпечити домогосподарство електроенергією. Відтак це домогосподарство не черпає потужностей електроенергії з загальної мережі, що дозволяє зменшити навантаження. Але потрібно розуміти, що «зелена» енергетика — це лише допоміжний механізм. І він залежить від багатьох факторів.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також